Ebony kwartet

Categorie:ensemble (instrumentaal), kwartet
1993
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, klassiek crossover, populair / licht klassiek

Korte beschrijving

Dit klarinettenkwartet breekt een lans voor de composities van Belgische componisten aangevuld met composities van over de hele wereld in allerlei stijlen en genres.

Biografie

samenstelling: Dieter Van de Kerckhove (sopraanklarinet), Joos Creteur (sopraanklarinet), Geert Acker (altklarinet), Stephan Vermeersch (basklarinet).

Het Ebony-kwartet, een kamermuziekgensemble bestaande uit vier klarinetten, is sedert 1993 actief in het Vlaamse landschap. De bezetting varieert van vier sopraanklarinetten (Bes/A) naar de kleine klarinet in Es, de sopraanklarinet in Bes, de altklarinet in Es en de basklarinet in Bes. De klankrijkdom en tessituur van deze zeldzame formatie is voor vele componisten en toehoorders een uitdaging en een echte openbaring. De leden hebben aan het Lemmensinstituut en aan het Koninklijk Conservatorium van Gent hun opleiding genoten bij ondermeer Greet Severens, Jan Van Den Ecker, Jos Wijnen (klarinet, basklarinet), Paul Dombrecht, Paul Beelaerts, Marcel Lequeux, Hans Mannes, Piet Swerts, Karl Lenski, Roel Dieltiens, Patrick Peire, Ed Bogaard (kamermuziek). Naast hun activiteiten als uitvoerende musici op nationaal en internationaal vlak zijn zij ook actief als docerende musici.

Hierbij breken ze een lans  als Bernard Baert, Roland Coryn, Raoul De Smet, Petra Vermote, Yves Bondue, Norbert Goddaer, Jef Maes, Marcel Poot, Willem Pelemans, Muhiddin Dürruoglu-Demiriz, Luc Van Hove, Rudy Tas, Elias Gistelinck, Marc Verhaeghen, Boudewijn Buckinx …. Naast deze hedendaagse composities wordt het repertoire aangevuld met composities van over de hele wereld in allerlei stijlen en genres.

De leden, Dieter Vandekerckhove, Joos Creteur, Geert Acke en Stephan Vermeersch, hebben aan het Lemmensinstituut en aan het Koninklijk Conservatorium van Gent hun opleiding genoten bij ondermeer Greet Severens, Jan Van Den Ecker, Jos Wijnen (klarinet, basklarinet), Paul Dombrecht, Paul Beelaerts, Marcel Lequeux, Hans Mannes, Piet Swerts, Karl Lenski, Roel Dieltiens, Patrick Peire, Ed Bogaard (kamermuziek).

Het Ebony-kwartet concerteert over heel Vlaanderen in culturele centra, op de hedendaagse podia (Rode Pomp, Muizelhuis, Limelight, de Singel), op het Festival van Zeeuwsch Vlaanderen (15 aug 2001), op het Festival van Vlaanderen (22 sep 2001, 12 okt 2002), op het Internationaal Concertenfestival Knokke-Heist (23 juli 2001), op het International Belgian Chocolates Festival (11 sep 2001, 1 maart 2003), Klara in het Paleis (29 nov 2003) op het International Clarinet Festival (juli 1999 Oostende, juli 2002 Stockholm), op het Grachtenfestival (17/18 aug 2002, Amsterdam, Thorn (Nederland)) op het Two Days&Two Nights Festival (18-20 april 2003 in Odessa (Oekraïne)), op het Roaring Hoofs Festival in Mongolië (13-20 juni 2004), op het Is Arti Festival, Kaunas in Litouwen (12-17 nov 2004)

Het Ebony-kwartet won de Tweede Prijs op het Internationaal Concours voor de interpretatie van hedendaags kamermuziek Orpheus Prijs 2002.

Samenstelling:  Dieter Vandekerckhove, Joos Creteur, Geert Acke en Stephan Vermeersch

Selectieve discografie

Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 4 (2006)
20ste eeuw
Eline Groslot, Bram Nolf, Ebony kwartet, Viviane Spanoghe, HERMESensemble, Less is more, Geert Callaert, Quintessens (...)