Arriaga Strijkkwartet

Categorie:ensemble (instrumentaal), strijkkwartet
1980
Genre(s):20ste eeuw, romantiek, classicisme
Huidige/voormalige leden:Marc Tooten, Ivo Lintermans, Luc Tooten, Michael Guttman
Gastleden:Roeland Hendrikx

Korte beschrijving

Het Arriaga Kwartet beperkt zich niet tot het uitvoeren van werken van grote meesters , maar verdiept zich vaak in werk van minder gekende componisten. Op hun optredens in binnen - en buitenland wordt werk van eigen bodem niet vergeten. Talrijke van deze composities werden speciaal voor hen geschreven.

Biografie

samenstelling: Michael Guttman (viool), Ivo Lintermans (viool), Jacques Dupriez (altviool), Luc Tooten (cello). (eventueel uit te breiden tot kwintet of sextet met klarinet, piano enz...)

Het Arriaga kwartet, opgericht in 1980, bestaat uit musici die een opleiding volgden aan de Koninklijke Conservatoria van België en aan de Juilliard School in New-York.

Al snel verwierf het ensemble een grote nationale bekendheid, ze speelden met succes op de Festivals van Vlaanderen en Wallonië, werden uitgenodigd door de Filharmonische Vereniging van Brussel en verzorgden concerten voor de Koninklijke familie.
In 1997 waren zij te gast op het Koninklijk Paleis te Madrid waar ze concerteerden voor de koninklijke familie en dit op de vier Stradivari instrumenten "Boccherini kwartet" ,eigendom van het Spaanse hof.  

Selectieve discografie

Ten new members - One Europe - 2005Ten new members - One Europe - 2005 (2005)
Klassiek
Arriaga Strijkkwartet, Johannes Brahms, London Symphony Orchestra, Frédéric Chopin, Luc Devos, Mikolajus Konstantinas Ciurlionis, The Riga Russian Orthodox Music Choir, Hugo Wolf (...)
Works for Clarinet & String QuartetWorks for Clarinet & String Quartet (2001)
romantiek, classicisme
Roeland Hendrikx, Arriaga Strijkkwartet, Luc Tooten, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Reicha, Andreas Romberg, Heinrich Baermann
Herman Meulemans - Arthur MeulemansHerman Meulemans - Arthur Meulemans (1999)
20ste eeuw
Arriaga Strijkkwartet, Pianoduo Kolacny, Michael Guttman, Ivo Lintermans, Ezequil Larea, Luc Tooten, Herman Meulemans, Arthur Meulemans (...)
Flemish String QuartetsFlemish String Quartets (1993)
20ste eeuw
Luc Tooten, Arriaga Strijkkwartet, Godfried Devreese, Prosper Van Eechaute
Godfried Devreese - Prosper van EechauteGodfried Devreese - Prosper van Eechaute (1992)
romantiek
Arriaga Strijkkwartet, Godfried Devreese, Prosper Van Eechaute