Snakes in Exile

Categorie:artiest / groep
1992
Genre(s):hedendaagse folk, Europese folk
Huidige/voormalige leden:Luc Baillieul, Peter Van Aken, Gert Meulemans, Kristiaan Malisse

Biografie

Een bodem van bas en slagwerk. Daar bovenop een laag gitaar, subtiel versierd met accordeon. Het geheel afgewerkt met vier stemmen. Met dit recept brengt Snakes in Exile sinds 1992 een repertoire van Keltische folk, rijkelijk aangevuld met eigen werk en hier en daar een verrassende cover. Snakes in Exile is dus geen klassieke folkgroep, maar een gezelschap met een eigen geluid dat voornamelijk gekenmerkt wordt door drie- à vierstemmige vocale harmonieën en ambiance.

Dit geluid werd voor het nageslacht bewaard op vier eigen CDs. 'Songs and Salads' was er in 1996, twee jaar later verscheen 'Second Skin' en 'Merrily Polluted' kwam uit in mei 2002. In 2007, ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de groep, kwam een live-CD uit onder de titel ‘Time flies when you’re having fun’. Op dit album staan 16 sterkhouders van 15 jaar live-concerten, die op een live-opname ten volle tot hun recht konden komen. 

Snakes in Exile is ook terug te vinden in leuk gezelschap op een groeiend aantal verzamel-CDs waaronder de Radio 1 - compilatie 'Folk!' en de Dranouter verzamelaars 'Folk in Vlaanderen' en 'Folk Music Flanders'. 

De biotoop van deze slangen strekt zich uit van de bijna vanzelfsprekende bruine kroegen tot kleine, middelgrote en grote festivals. In eigen land waren er o.a. het Dranouter Folkfestival, Meire Morough, Labadoux en Rock Affligem, in het buitenland waren ze reeds te gast op het Cambridge Folkfestival (UK) en op Folkwoods (NL). De groep speelde ook twee clubconcerten voor het Radio 1 programma 'Rang 1'. Snakes in Exile komt voor op playlists van radiozenders in Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Canada en Alaska.

De naam van de groep, Snakes in Exile, slangen in ballingschap, is geïnspireerd op een Ierse legende die vertelt dat St. Patrick bij de kerstening van Ierland alle slangen zou hebben verjaagd. Tot op heden zijn er op het groene eiland inderdaad geen slangen te vinden.

Selectieve discografie

Paddies off coursePaddies off course (2012)
Folk
Snakes in Exile
A dressing room sessionA dressing room session (2011)
Europese folk
Snakes in Exile
Time flies when you're having funTime flies when you're having fun (2007)
hedendaagse folk
Snakes in Exile

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Folk Music in Flanders / 2006Folk Music in Flanders / 2006 (2006)
Folk
Diverse uitvoerders