Soledad

Categorie:ensemble
Genre(s):Wereldmuziek, 20ste eeuw
Huidige/voormalige leden:Manu Comté, Alexander Gurning, Jean-Frédéric Molard, Patrick De Schuyter, Sam Gerstmans, Michel Seba

Korte beschrijving

Tango nuevo

Biografie

Bezetting: Manu Comté (accordeon en bandoneon), Alexander Gurning (piano), Jean-Frédéric Molard (viool), Patrick De Schuyter (gitaar), Sam Gerstmans (contrabas) en Michel Seba (percussie)

Het ensemble Soledad ontstond in 1995 uit de ontmoeting van 5 jonge muzikanten die allen een klassieke opleiding genoten. De verstandhouding binnen het ensemble verliep van in het begin ontzettend goed. Allen waren gepassioneerd door de werken van Astor Piazzolla, en algauw specialiseerden ze zich in de interpretatie van de Tango Nuevo. Vertrekkend van de muziek van Astor Piazzolla gingen de leden van het ensemble al snel hun eigen arrangementen maken die mede beïnvloed werden door hun eigen muzikale achtergrond, en die ook al snel de interesse van enkele hedendaagse componisten wekten zoals Frédéric Devreese, Alberto Iglesias, Daniel Capelletti,… De groep won heel snel de harten van het publiek, en werd laureaat van verschillende kamermuziekwedstrijden in België en in het buitenland.

In 1998 won de groep de eerste prijs van de kamermuziekwedstrijd « Mathilde Horlait Dapsens », georganiseerd door het Conservatorium van Brussel. Soledad is eveneens laureaat van het Internationale Muziektoernooi van Rome.

In april 2000 ontmoetten ze Martha Argerich naar aanleiding van één van hun concerten in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Zij nodigde hen eveneens uit voor het eerste Festival Martha Argerich in Taipei en dat van Beppu (Japan) in april 2001, waar ze een overweldigend succes kenden.

Vandaag kan men Soledad vinden in grote zalen en tijdens internationale festivals als « Bozar » te Brussel, de « Suntory Hall » in Tokyo, de « Grand Auditorium du Palais des festivals » te Cannes (Victoires de la Musique 2002), op het openingsfestival van het vernieuwde Flageygebouw, op het festival « La Roque d’Anthéron » in Frankrijk, op « Euromeet Jazz » en « Veneto Jazz » in Italië, tijdens het Libanese « Al Bustan Festival », op het « Miami Festival » van Florida, op het « Argerich Festival » van Taipei (Taiwan), van Lugano (Zwitserland) en Beppu (Japan),…In januari 2002 sluit Soledad de uitreiking van « les Victoires de la Musique » af met een live optreden op France 3. In 1998 brachten ze in eigen beheer hun eerste album « Soledad plays Piazzola » uit.

In november 2001 volgde hun eerste album « Soledad » op het label Virgin Classics. Deze CD wordt nog steeds gekleurd door de tango maar wisselt muziek van Piazzolla af met een modernere en hedendaagse tango.

In december 2002 ontvangt de groep voor deze CD een « Choc de l’année » vanwege de redactie van het tijdschrift « Le Monde de la Musique » In 2002 was Soledad één van de genomineerden in de categorie « Jonge muzikant van het jaar » uitgereikt door de Vereniging van de Belgische Muziekpers, naast de pianist Piotr Anderszewski, de jonge dirigent Mikko Franck, de soprane Juliane Banse en de violiste Leila Josefowicz.

Tijdens het jaar 2003 wijdt de groep zich vooral aan de realisatie van hun nieuwe CD « Del Diablo » die op 3 november wordt uigebracht. Soledad concerteert momenteel in België, Frankrijk, Egypte, Zwitserland, Canada, Japan, Tunesië en de Verenigde Staten.

Selectieve discografie

Collected: 20 Years of SoledadCollected: 20 Years of Soledad (2017)
Latijns-Amerikaans, klassiek crossover
Soledad
LogicalLogical (2017)
Latijns-Amerikaans, klassiek crossover
Soledad
Soledad plays SoledadSoledad plays Soledad (2012)
Latijns-Amerikaans
Soledad
In concertIn concert (2011)
Latijns-Amerikaans
Soledad
Soledad - PassageSoledad - Passage (2006)
filmmuziek, 20ste eeuw
Soledad, Philip Cathérine, Frédéric Devreese
Del diabloDel diablo (2003)
Latijns-Amerikaans, 20ste eeuw
Soledad, Astor Piazzolla, Alberto Iglesias, Daniël Capelletti, Frédéric Devreese
SoledadSoledad (2001)
Soledad, Astor Piazzolla, Richard Galliano, Daniël Capelletti, Igor Stravinsky, Michel Lysight