Boenox

Categorie:ensemble
Genre(s):Jazz, Klassiek
Huidige/voormalige leden:Stoffel de Laat, Edwin Derde, Dimitri Brusselmans, Katelijn Van Kerckhoven

Korte beschrijving

Het Boenox kwartet valt meteen op door zijn eigenzinnige samenstelling van lage strijkers (cello en contrabas) en dubbelrieten (fagot en hobo). Het viertal deinst er niet voor terug om van het klassieke pad af te wijken, het dwars te kruisen en eroverheen te springen. Vooral in eigen werk, maar ook in 'op het lijf geschreven' hedendaagse composities verkennen ze de grensgebieden tussen klassiek, jazz, pop, rock en electronica.

Biografie

samenstelling: Katelijn Van Kerckhoven (cello), Stoffel de Laat (contrabas), Dimitri Brusselmans (hobo) en Edwin Derde (fagot)

Boenox ontstond in 1996 te Kasterlee tijdens een orkest stage van de conservatoria van Antwerpen, Maastricht en Tilburg waar zij elkaar leerden kennen en onmiddelijk een ensemble wilden vormen. Alhoewel Katelijn slechts in 1997 Boenox vervoegde naar aanleiding van de opname van hun eerste demo was ze ook op deze orkeststage aanwezig en actief betrokken bij de oprichting van Boenox. Oorspronkelijk speelden zij uitsluitend muziek die speciaal was geschreven voor hun bizarre samenstelling nl. Hobo, Fagot, Cello and Contrabass. De Vlaamse componisten die de uitdaging waren aangegaan om voor hun te schrijven waren verbaasd dat deze combinatie van lage strijkers en dubbel rieten zo coherent kon klinken: het was immers nog nooit gedaan in de geschiedenis van de klassieke muziek - een 'nieuwe' klank was geboren. Vrij snel besloten de leden niet enkel van partituur te spelen en zelf muziek te schrijven. De individuele invloeden van elk van de muzikanten zijn duidelijk merkbaar, maar de groepsklank wordt hierdoor nooit beïnvloed en stuurt hun nooit in een richting of stijl die niet duidelijk Boenox is. De band speelde zowel op het internationaal bekende Festival van Vlaanderen als in Clubs, zoals de Ancienne Belgique -waar ze samen speelden met de Amerikaanse band Low -, zalen zoals Le Lieu Unique tijdens het Aller et Retour festival van Nantes (FR) en zelfs open-air Festivals zoals Pukkelpop en het Oerol festival op het eiland Ter Schelling (NL). Boenox bracht tot nu toe een CD op het Petrol label en is momenteel bezig aan hun tweede album, dat op V2 Records zal verschijnen.

Selectieve discografie

Styl-o-phoneStyl-o-phone (2009)
klassiek crossover
Boenox
BoenoxBoenox (2001)
klassiek crossover
Boenox
Vierkant Muziek - 2001Vierkant Muziek - 2001 (2001)
Klassiek
Greetings from Mercury, Boenox, Flat Earth Society, Oxalys, Prometheus Ensemble, BL!NDMAN Collective, LOD, Spiegel Strijkkwartet (...)

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Experience MusicExperience Music (2001)
pop
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Radiozender Klara palmt drie dagen Maaseik in (28.05.2004)
Boenox (03.03.2004)