Les Messieurs

Categorie:artiest / groep
Genre(s):Jazz
Huidige/voormalige leden:Thomas De Prins, Frederik Van Den Berghe

Korte beschrijving

Vanuit de verschillende muzikale genres waarin zij afzonderlijk actief zijn, gaande van Free Jazz, Surfrock, Moderne avant-garde, Mambo & Latin styles, Club-House tot Be-bop, distilleren
Les Messieurs hun eigen bizarre ietwat élitaire “Electro-Jazz”cocktail.
Zonder hun eigenheid te verliezen in voorbijgaande trends converseren zij live even relaxed als explosief in een muzikale taal die oprecht en evident is, eerder dan gedrenkt in goedkope nostalgie.
Instrumentale, onvoorspelbare en soms grappige composities worden afgewisseld door uiterst gebalanceerde songs of muzikale conferences waarin Thomas De Prins zijn sensueel onderkoelde soms decadente lyrics laat drijven op de uiterst trefzekere grooves van Frederik Van den Berghe. De ironie is nooit ver weg.

Het project van Les Messieurs is hierdoor verrassend nieuw, vooral door de keuze van sound in combinatie met de aard van het repertoire. Klassieke piano-improvisaties krijgen door een fender gitaarversterker met spacy “dub-effecten” een heel andere kleur. De kraakheldere composities van Thomas De Prins die eerder aanleunen bij de “early jazz” en soms atonaal impressionisme, werpen een fris licht op het stilaan stereotiepe “funky”gebruik van analoge moog synthesisers en andere electrische klavieren.
Een ander statement is dat Frederik Van den Berghe kiest voor het volle klankpalet van een paarlemoeren “Ludwig” drumstel, eerder dan voor gesamplede beats, wat in het voordeel pleit van de directe improvisatie en de slagkracht van het duo.
Steeds geven beide heren een indrukwekkende performance van technisch hoogstaand niveau (de luisteraar krijgt helaas meer dan drie akkoorden te verteren), zonder hun “cool attitude” en gevoel voor stijl te verliezen. Hard maar beschaafd. Wees dus gerust, er wordt nooit in de microfoon gebruld…

Biografie

Twee jongeheren in maatpak werpen een nieuw licht op hedendaagse geïmproviseerde muziek. Les messieurs zijn Thomas De Prins, pianist bij o.a. El tattoo del Tigre, The Groove Cartel, Soul Sucker...en Frederik Van den Berghe, drummer bij The Whodads, Mambo Chillum , PJDS ... Beide rasmuzikanten, jong maar met een aanzienlijke reputatie en klasse (van Werchter, Lowlands, R&B Peer, De Nachten, Couleur Café, Marktrock, Polé Polé, Axion Beach tot Jazz Middelheim), besloten samen te werken aan een nieuw experiment. Sinds kort verschijnen zij op verschillende podia en verbazen het publiek met hun minimale bezetting. Modern art means fun avec Les Messieurs! (bron : Harry de Bock - laatste update : 02/07/2003)

Selectieve discografie

Art. 1Art. 1 (2003)
Jazz, Pop / Rock
Les Messieurs