Henri De Roeck

Categorie:solist
Instrument(en):klarinet

Biografie

Henri De Roeck studeerde in 1982 af met Hogere Diploma's voor klarinet en kamermuziek (respectievelijk met grootste en grote onderscheiding) aan het Conservatorium van Brussel. Hij werd datzelfde jaar Tenuto-laureaat en bereikte de halve finale van het internationale A.R.D.-concours te München. Daarnaast werd hij actief in verschillende kamermuziekensembles zoals het Antwerps Kamermuziekensemble en de Nieuwe Muziekgroep.

Bij de definitieve vorming van het Nieuw Belgisch Kamerorkest in 1988 werd hij uitgekozen om solist te worden in deze formatie. Hij werkte er met gerenomeerde dirigenten zoals Youri Simenov, Heinrich Schiff, Anton Kersjes en Kees Bakels. Na een overstap naar I Fiamminghi voor twee seizoenen in 1992 hield hij het orkestleven voor bekeken en ging zich concentreren op de verdere uitbouw van zijn carrière als solist en chambrist.
Dat leidde tot een zeer vruchtbare samenwerking met het Prometheus ensemble waarvan hij stichtend lid is. Toch bleef intieme kamermuziek zijn grote liefde, vandaar de oprichting van een nieuwe groep Vision On. Tegenwoordig is hij verbonden aan de muziekacademie van Sint-Niklaas als leraar klarinet, saxofoon en samenspel.

Tijdens het seizoen 2005 - 2006 trad hij geregeld op als solist o.a. in het PSK te Brussel met de klarinetconcerto van John Adams 'Gnarly Buttons', en in alle grote concertzalen: De Singel te Antwerpen, Bijloke te Gent, De Concertzaal van het Conservatorium te Brussel en het Concertgebouw te Brugge met de klarinetconcerto van Aaron Copland met het Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Etienne Siebens.

Selectieve discografie

Van Hove Luc - Chamber Music (vol. 1)Van Hove Luc - Chamber Music (vol. 1) (2000)
20ste eeuw
Prometheus Ensemble, Otto Derolez, Paul De Clerck, Geert De Bièvre, Carlos Bruneel, Joris Van den Hauwe, Henri De Roeck, Francis Pollet (...)
von Weber - Debussy - Benjamin - Poulencvon Weber - Debussy - Benjamin - Poulenc (1994)
20ste eeuw, romantiek
Jan Michiels, Henri De Roeck, Carl Maria von Weber, Claude Debussy, Arthur Benjamin, Françis Poulenc
Johann & Carl Stamitz - Clarinet concertiJohann & Carl Stamitz - Clarinet concerti (1991)
classicisme
Henri De Roeck, I Fiamminghi, Rudolf Werthen
Mozart in ParisMozart in Paris (1989)
classicisme
Joris Van den Hauwe, Luc Bergé, Francis Pollet, Henri De Roeck, Frank Hendrickx, Ieuan Jones, Nieuw Belgisch Kamerorkest, Wolfgang Amadeus Mozart (...)

Selectieve discografie als medewerker

Amerikaanse meesterwerken uit de 20ste eeuwAmerikaanse meesterwerken uit de 20ste eeuw (2006)
20ste eeuw
Prometheus Ensemble, Charles E. Ives, George Crumb
Schönberg Arnold - Verklärte NachtSchönberg Arnold - Verklärte Nacht (2004)
20ste eeuw
Prometheus Ensemble, Arnold Schönberg

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Het swingde als de beesten (07.10.2009)