Ludwig Van Gijsegem

Categorie:solist
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):zang (tenor)

Biografie

Na zijn eindexamen zang in Brussel (bij Prof. Louis Devos) ging Ludwig Van Gijsegem privaat studeren bij Professor Rudolf Bautz in Aachen.

Hij volgde een meestercursus liedinterpretatie bij Prof. Hans Hotter in de Musikhochschule te Wenen.
 Met Prof. Marius Van Altena en Prof. Anthony Bailes bekwaamde hij zich in de luitliederen.

Ludwig Van Gijsegem behaalde het hoger diploma solozang in het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Prof. Bernadette Degelin. Hij behaalde ook het diploma Docerend Musicus met pedagogisch-didactische aantekening in het Conservatorium te Zwolle - Nederland. Hij bezit het diploma van Meester in de Muziek, met een graduaat.cIn 1980 werd hij laureaat van de 'Concours International de Musique Ancienne' te Hurtebise. In Nederland was hij laureaat van het Erna Spoorenberg Vocalisten Presentatie.

Ludwig Van Gijsegem is een begrip in de concertwereld. Van de ongeveer 2500 concerten en voorstellingen die deze veelzijdige musicus -zijn repertoire gaat van de middeleeuwen tot en met de meest recente muziek, met inbegrip van de licht-klassieke en lichte muziek- tot nog toe bracht, waren er meer dan 500 met muziek van Bach of Händel, terwijl hij anderzijds successen oogstte met nummers van Freddy Mercury. Hij zong Bach tijdens rechtstreekse radiouitzendingen vanuit het Gewandhaus te Leipzig.


Hij debuteerde in het Wiener Musikverein als Evangelist in Bach's Mattheuspassion. Hij zong in de grootste concertzalen: Paleis voor schone kunsten te Brussel, Philharmonie te München, La Salle Pleyel te Parijs, Alte Oper te Frankfurt, Philharmonie te Berlijn, De Doelen te Rotterdam, Philharmonie te Praag.
 In het Amsterdamse Concertgebouw zong hij o.m. Bach, Berlioz, Händel, Haydn, Honneger, Lloyd Webber, Orff, Puccini, Schostakovich, Verdi, alsook een liedrecital met sopraan Diane Verdoodt dat rechtstreeks uitgezonden werd door de NOS-radio.

Hij trad op in de meeste Europese landen, in Israël en Colombia, en maakte uitgebreide concertreizen naar Mexico en de Volksrepubliek China. Ludwig Van Gijsegem zong in de Philharmonie te Sint-Petersburg Mahler's Das Lied von der Erde, wat resulteerde in belangrijke engagementen in Rusland. Das Lied von der Erde werd tevens uitgevoerd in het West Cork Festival in Ierland. Zijn ensemble La Gioia maakte een  zes weken durende Japan-toernee.
 In Frankrijk werd hij bejubeld tijdens verschillende toernees met Beethoven's Missa Solemnis en Bach's h-moll Messe, Kantaten en Johannespassion. Samen met de sopraan Diane Verdoodt maakte hij verschillend recital-toernees door Rusland. Hij is een graag geziene gast op het Schubert-Festival te Kopenhagen.

Naast meer dan 50 plaatopnamen voor Corydon, Eufoda, Naxos, Erato, Sony, en Harmonia Mundi, maakte hij vele opnamen voor diverse radio- en televisiestations. Hij schitterde tijdens verschillende producties als Don José in de opera Carmen te Amsterdam. De componist Boudewijn Buckinx schreef voor Ludwig Van Gijsegem en zijn ensemble La Gioia de kameropera's Sokrates en Dhammapada. Hij vertolkte in Groningen de hoofdrol in de nieuwe opera 'Van alle tijden - van alle streken' (Reynaert de Vos). Hij oogste successen als hoofdrolvertolker in de opera 'Der Zwerg' van Zemlinsky, eveneens te Amsterdam. Daar zong hij verder de hoofdrol in de opera 'La Damnation de Faust' van Hector Berlioz, en in Stravinsky's 'The Rake's Progress'. Op het Stravinsky Festival van Luxembourg werd hij bejubeld na zijn prestatie tijdens de uitvoering van 'Le Renard'. Bij het Nederlandse Nationale Ballet zong hij ondermeer Mozart's 'Requiem' en Stravinsky's 'Les Noces' en 'In Memoriam Dylan Thomas'.

2001 bracht hem bij Opera Zuid te Maastricht (Mozart's Le Nozze di Figaro). In Sint Petersburg werd hij enthousiast onthaald naar aanleiding van zijn solo recital met Joodse Synagogale muziek, in samenwerking en op uitnodiging van Baruch Finkelstein, oppercantor van Rusland. De vakpers loofde steeds zijn soepele acteerkunst en zijn perfecte verstaanbaarheid.

Hij trad op in grote muziekfestivals: Festival van Vlaanderen, Festival de Wallonie, Festival Charpentier Versailles, Festival de Radio France et de Montpellier, Festival barocco de Viterbo Italië, West Cork Chamber Music Festival Ierland, Festival Cervantino Mexico, Europa Cantat Spanje, Stravinsky Festival de Luxembourg, Schubert Festival Kopenhagen. Hij dirigeerde het BRTN-koor in een televisiedocumentaire over de componist Emile Wambach, en later in een programma met muziek van Rossini en Wilford. In 2001 leidde hij dit gezelschap in een programma rond vrouwelijke componisten, waarmee hij het openingsconcert zal dirigeren van de Internationale Korenwedstrijd te Maasmechelen. In oktober 2003 reist hij als dirigent van het Vlaams Radiokoor door Vlaanderen met een concertenreeks rond de grote Duitse romantische componisten.   Ludwig Van Gijsegem is Artistiek Directeur van The European Inter-Voices Choir and Orchestra, dirigent van het Leeds Gemengd Koor Enthousiasmus, én oprichter en Artistiek Leider van het  Inter-voiceS Festival en het platenlabel Gioia.

Zijn ensemble La Gioia werd in 2001 uitgeroepen tot het beste Vlaamse ensemble, en was meervoudig prijzenwinnaar op de Internationale Wedstrijden voor Ensembles te Maasmechelen en te Tolosa (Spanje). 2004 brengt voor dit ensemble een grote concertenreeks in Ierland.   Ludwig Van Gijsegem werd in 2002 door de internationale muziekpers wereldwijd uitgeroepen als beste Evangelist in Bach’s Mattheuspassion.

Selectieve discografie

Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 5 (2007)
20ste eeuw
Luk Vaes, Hans Ryckelynck, Frank Agsteribbe, Marcel Ketels, Philippe Souvagie, Peter Pieters, Jan Devlieger, Herman Roelstraete (...)
Ten new members - One Europe - 2005Ten new members - One Europe - 2005 (2005)
Klassiek
Arriaga Strijkkwartet, Johannes Brahms, London Symphony Orchestra, Frédéric Chopin, Luc Devos, Mikolajus Konstantinas Ciurlionis, The Riga Russian Orthodox Music Choir, Hugo Wolf (...)
Charpentier Marc-Antoine - Oeuvres pour le Port-RoyalCharpentier Marc-Antoine - Oeuvres pour le Port-Royal (1988)
barok
Greta De Reyghere, Ludwig Van Gijsegem, Katelijne Van Laethem

Selectieve discografie als medewerker

<M&M> Ancient Music<M&M> Ancient Music (2009)
oude muziek
Claudio Monteverdi, <M&M> Orchestra
SpiritualeSpirituale (1997)
20ste eeuw
Françis Poulenc, la Gioia, Zoltán Kodály, Peter Thomas, Herman Streulens, Dieter Dewilde, Henryk Górecki, Erich Wolfgang Korngold (...)
Sfeerliederen van SchubertSfeerliederen van Schubert (1994)
romantiek
Johan Huys, Karel Aerts, Peter Pieters, The Malufi Singers, Franz Schubert
Puer NatusPuer Natus (1985)
oude muziek
Pandora