Louis Devos

Categorie:solist, muzikant
1926 - 22.01.2015
Genre(s):20ste eeuw, romantiek
Instrument(en):zang (tenor)

Korte beschrijving

Tenor met wereldfaam.

Biografie

Meer dan vier decennia trad Louis Devos op als tenor in de belangrijkste muziekcentra van Europa en Amerika, met de Philharmonische orkesten van Berlijn, München, Amsterdam, Stockholm, Kopenhagen, Basel, Keulen, Londen, Hamburg, Rome, Parijs, Madrid, Lissabon, Luzern, Rio de Janeiro, Casablanca, U.S.A.,Canada, Warschau, Wenen e.v.a. en dit onder de leiding van dirigenten zoals Solti, Cluytens, Ansermet, Van Otterloo, Rieger, Richter, Elmendorf, Weisbach, Kubelick, Markevitch, Boulez, Mackerras, Schmidt-Isserstedt, Scherchen, Sacher, Iwaki, Frühbeck de Bürgos, Jochum, Colin Davis, Haitink, Maderna, Kagel, Altan Dorati en vele anderen.

Louis Devos gaf zijn medewerking aan ontelbare eerstuitvoeringen van o.a. Strawinski, Bilav, Milhaud, Seibert, De Meester (Italia-prijs), Legley, Ton de Leeuw, Rudolf Escher, Badings (Italia-prijs), Lutoslawski (Proms concerten Londen), Penderecki, Martin en anderen.
Bij de verfilming in de Abruzzen (Italië) van Schönbergs opera “Mozes und Aron”, zong hij de hoofdrol van Aron en eveneens voor de radioproductie in Wenen, de plaatopname (Philips) en in het Festspielhaus van Salzburg, voor het concert dat Oostenrijk aan alle Europese en Amerikaanse radiostations aanbiedt voor de 100ste verjaardag van Arnold Schönberg.
Louis Devos wordt vaak gevraagd als jurylid van de internationale zangwedstrijden van Genève, ’s Hertogenbosch (2x voorzitter), Internationale Koningin-Elisabethwedstrijd te Brussel, Buttizangwedstrijd in Rome, J.S.Bachwedstrijd in Leipzig en de zangwedstrijd in Belgrado.

Hij is ere-docent zang aan het Kon.Vlaams Conservatorium te Brussel, ook in Amsterdam en Maastricht. Gaf gedurende 10 jaar Meisterkurs Barock aan de Internationale Haendel Akademie in Karlsruhe.

Op vraag van de muziekdirecteur van ERATO (Parijs) dirigeerde Louis Devos met zijn ensemble “Musica Polyphonica” een twintigtal plaat- en CDopnamen met werken van Charpentier, Zelenka, Gossec, Fiocco, Graun, Giroust en Mozart.

Louis Devos ontving, tot zijn eigen verbazing, in 1980 de “Prix Mondial du Disque de Montreux” (enige landgenoot die deze prijs ooit heeft ontvangen).

In 1989 ontdekte L.D. de tweede (onbekende) versie van Gossecs “Messe des Morts”, dat als voorbeeld diende voor vele componisten, zoals Berlioz, Beethoven, Mahler, Shostakovitch en vooral voor de jonge Mozart, die als zesjarige door Gossec in Parijs rondgeleid wordt.
Hij ontving hiervoor zijn tweede “Grand Prix du Disque” in het  “Hotel de Ville” in Parijs uit de handen van Jacques Chirac.

Als operazanger trad hij op in de Munt (Brussel), in de Opera van Amsterdam, Parijs, Lyon, Dublin, Scala van Milaan en Covent Garden (Londen).
Als tenor of als dirigent van zijn ensemble “Musica Polyphonica” trad hij op in het Festival Estival de Paris, Arles, Palermo, Rimini, Ascona, Ansbach, Cacares (bij Dali), Estrella, Cuenca, Festival van Vlaanderen, Festival de Wallonie, München 800 Jahre, Münchener Festwoche, Warschau, Wrozlaw e.a.

Selectieve discografie

Henri Pousseur - Mixed  Music 1966-70Henri Pousseur - Mixed Music 1966-70 (2004)
electro-akoestische muziek
Henri Pousseur, Michel Butor, Joy Blackett, Pierre Bartholomée, Ensemble Musiques Nouvelles, Marcelle Mercenier, Basia Retchintska, Cathy Berberian (...)
Scarlatti Alessandro - Passion selon Saint JeanScarlatti Alessandro - Passion selon Saint Jean (1998)
barok
Musica Polyphonica, Alessandro Scarlatti, Louis Devos, Ludovic De San, René Jacobs, Louis Devos
César Franck - Les Sept Paroles du Christ sur la CroixCésar Franck - Les Sept Paroles du Christ sur la Croix (1994)
romantiek
Bernadette Degelin, Louis Devos, César Franck
Gossec François-Joseph - RequiemGossec François-Joseph - Requiem (1988)
classicisme
Greta De Reyghere, Marcel Ponseele, Piet Dombrecht, Paul Dombrecht, Jan Huylebroeck, Kaori Uemura, Dirk Vermeulen, Ryo Terakado (...)
Schubert Ferdinand - RequiemSchubert Ferdinand - Requiem (1988)
classicisme
Louis Devos, Ferdinand Schubert, Louis Devos, Bernadette Degelin, Lucienne Van Deyck, Zeger Vandersteene, Kurt Widmer, Maastricht kamerkoor conservatorium (...)
J.H. Fiocco - Missa SolemnisJ.H. Fiocco - Missa Solemnis (1985)
barok
Westvlaams Vocaal Ensemble, Louis Devos, Joseph-Hector Fiocco, Musica Polyphonica
Charpentier Marc-Antoine - Te DeumCharpentier Marc-Antoine - Te Deum (1984)
barok
Bernadette Degelin, Marc-Antoine Charpentier, Louis Devos, Lieve Jansen, Jean Nirouët, Jan Caals, Kurt Widmer, Gents Madrigaalkoor (...)
C. Orff - Carmina BuranaC. Orff - Carmina Burana (1976)
romantiek, koormuziek
The Royal Philharmonic, Carl Orff, Antal Dorati, Louis Devos, John Shirley-quirk
Horatius DecantatusHoratius Decantatus
20ste eeuw, romantiek, oude muziek
Liane Jespers, anoniem, Christiane Plessis, Michele Pesenti, Louis Devos, Petrus Tritonius, Jules Bastin, Paul Hofhaimer (...)

Auteur van

De MozartcodeDe Mozartcode (2007)
Klassiek
Louis Devos

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Witold Lutoslawski - Oeuvres pour orchestre (04.2009)
Documenten:De Mozartcode (boek)