Jaan Bossier

Categorie:muzikant, dirigent, repertoire
1973
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Instrument(en):klarinet
Huidig/voormalig lid van:Jaan Bossier Quartett, ChampdAction

Korte beschrijving

Jaan Bossier is een klarinettist van internationaal niveau met grote interesse voor nieuwe muziek.

Biografie

Jaan Bossier studeerde klarinet bij Dhr. Walter Boeykens en piano bij Dhr. Robert Groslot aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen. In 1996 behaalde hij daar het einddiploma met de grootste onderscheiding.

Sinds 1997 is hij klarinettist bij het Mahler Chamber Orchestra. Hij werkt er met Claudio Abbado, Daniel Harding, Pierre Boulez, Sir Neville Marriner, Kurt Mazur, Anne-Sophie Mutter, Murray Perahia, Vadim Repin,... en reist hiermee de wereld rond.

Sinds 2003 is hij op uitnodiging van Claudio Abbado tevens basklarinettist van het Luzern Festival Orchestra.

In december van dat jaar maakte hij zijn debuut als dirigent van het Belgische ensemble voor hedendaagse muziek Champ d'Action, waaraan hij ook reeds jaren verbonden is als klarinettist. Sindsdien dirigeerde hij het ensemble o.a. op Wien Modern, Ars Musica Brussel, deSingel Antwerpen, Concertgebouw Brugge, Kaaitheater...

Hij speelde in het Chamber Orchestra of Europe, Die Deutsche Kammerphilharmonie, l'Orchestra Mozart (Bologna), de St.-Petersburg Camerata, het Litouws Kamerorkest, het Brabants Orkest en de meeste Belgische orkesten.

In september 2000 was hij solist met het Mahler Chamber Orchestra o.l.v. André Richard en Arturo Tamayo in de Prometeo Suite van Luigi Nono (Venetie, Torino, Schwaz).

In januari 2006 en 2007 gaf hij masterclasses aan de Musikhochschule Bremen, Norddeutsche Klarinettentage en in Caracas, Venezuela.

In oktober 2006 werd hij uitgenodigd naar Japan voor de uitvoering van Mozarts en Brahms' klarinetkwintetten met de Solisten van het Mahler Chamber Orchestra.

Hij is oprichter en klarinettist van het kamermuziekensemble Particella.

Momenteel is Jaan Bossier voornamelijk actief in Duitsland, waar hij tevens woont. 

Selectieve discografie

Prins Stefan - Fremdk√∂rperPrins Stefan - Fremdk√∂rper (2012)
21ste eeuw / hedendaags
Daan Janssens, Stefan Prins, Nadar Ensemble, Jaan Bossier, Agartha, Enno Poppe, Zwerm, Stefan Prins (...)
Vlaamse Hedendaagse MuziekVlaamse Hedendaagse Muziek
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Claude Coppens, ChampdAction, Rolande Van der Paal, Vlaams Radio Orkest, HERMESensemble, Apsara, Vlaams Radiokoor (VRK), Jan Michiels (...)

Selectieve discografie als medewerker

KlezmencoKlezmenco (2018)
Europese folk, Klassiek
Jaan Bossier Quartett