Geert Baeckelandt

Categorie:muzikant, muziekleraar
Instrument(en):klarinet
Huidig/voormalig lid van:Notabene Ensemble, Quintessens

Biografie

Geert Baeckelandt studeerde aan het muziekconservatorium van Brugge. Hij behaalde eerste prijzen klarinet en kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, en een hoger diploma te Antwerpen bij Walter Boeykens. Daarna volgde kamermuziek bij Arie Van Lysebeth te Brussel.

Hij vervolmaakte zich bij Hans Rudolf Stalder te Basel (Zwitserland), specialist in de authentieke uitvoeringspraktijk.
Geert Baeckelandt verleende zijn medewerking aan een paar projecten in Duitsland en Frankrijk met de oude klarinet. Gedurende drie jaar was hij actief als solo-klarinetist bij de Muziekkapel van de Gidsen. Vervolgens maakte hij deel uit van het Nieuw-Belgisch Kamerorkest en van het kamerorkest I Fiamminghi en de Beethoven academie. Hij is nu solist van het Orkest der lage landen.

Als kamermusicus is hij lid van het houtblaaskwintet Quintessens, het ensemble Nota Bene en hij brengt recitals met pianisten Paul Hermsen en Vladimir Sverdlov. Hij maakte tal van cd's zowel als orkestmusicus, in kamermuziek en als solist. Hij maakte deel uit van het Sinfonia Helvetica, een orkest samengesteld uit internationale solisten in Zwitserland. In 1988 werd hij bekroond als Jong Talent van het Festival van Vlaanderen.
Hij trad regelmatig op als solist met het Collegium Instrumentale Brugense, I Fiamminghi, Prima la Musica en de Beethoven academie waaronder solo-optredens in het Tokio Metropolitan Arts Centre (Japan).
Hij wordt regelmatig uitgenodigd als vervanger in de grote symfonische orkesten als de Filharmonie (Antwerpen), het Nationaal Orkest (Brussel) en het Brabants Orkest (Eindhoven).
Hij is leraar aan de muziekacademies te Tielt en Torhout in België en aan het Fontys conservatorium te Tilburg. Hij is tevens docent aan de Burg Freistritz Summer Music Course (Oostenrijk) en aan de Académie internationale d’été de Wallonie in Libramont.

Selectieve discografie

Vanhal / Beethoven: Sonates pour Clarinette et Piano, Quintette pour Piano et VentsVanhal / Beethoven: Sonates pour Clarinette et Piano, Quintette pour Piano et Vents (2017)
Klassiek
Catalpa Wind Quartet, Ludwig Van Beethoven, Didier Castell-Jacomin, Johann Baptist Vaňhal, Geert Baeckelandt
Contemporary Music in Flanders VIIContemporary Music in Flanders VII (2011)
20ste eeuw
Walter Boudreau, Dirk Blockeel, Jan Wauters, Roland Coryn, Isabelle Brys, Jean Louel, Bart Bouckaert, Frederik Neyrinck (...)
Muziek uit de Gentse conservatoriumbibliotheekMuziek uit de Gentse conservatoriumbibliotheek (2005)
romantiek, 20ste eeuw
Beethoven Academie, Gudrun Vercampt, Geert Baeckelandt, Jan Maebe, Levente Kende, Zeger Vandersteene, Charles-Louis Hanssens (Jeune), François Auguste Gevaert (...)

Selectieve discografie als medewerker

Vanhal / Beethoven: Sonates pour Clarinette et Piano, Quintette pour Piano et VentsVanhal / Beethoven: Sonates pour Clarinette et Piano, Quintette pour Piano et Vents (2017)
Klassiek
Catalpa Wind Quartet, Ludwig Van Beethoven, Didier Castell-Jacomin, Johann Baptist Vaňhal, Geert Baeckelandt
Harelbeekse ComponistenHarelbeekse Componisten (2011)
20ste eeuw
Quintessens, Erik Desimpelaere, Astria, Jan Decadt, Erik Desimpelaere, Elias Gistelinck, Roland Coryn