MarktismeKritiek op het berekenende samenleven

Type:boek
Auteur(s):Walter Weyns, Annemarie Estor, Stijn Geudens
Uitgever:Uitgeverij Pelckmans (België)
Plaats van uitgave:Kalmthout
Datum van uitgave:2013
Aantal pagina's:244
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:1802
ISBN:9789028971394
Taal:Nederlands

Info

Marktisme. Het is een nieuw begrip. Een warrig begrip. Moeilijk te omschrijven. Het is immers niet iets ‘precies’, het is iets complex, zoals een tijdsgeest, of tijdsdamp, altijd is. Het is een algemeen grondidee dat de markt centraal stelt op alle terreinen, zonder onderscheid. Elk mens wordt als klant behandeld. Elke verandering als een productieproces. De markt als dé norm, voor van alles en nog wat. En overal. Een paradigma. Een dogma.

Sinds de internationale financiële crisis horen we steeds meer kritische stemmen over dat alomtegenwoordige marktisme. In zijn nefaste gevolgen lijkt dat marktisme op het dogmatisch marxisme, op doorgeschoten economisch-berekenend denken. Méér dan neoliberalisme of vrijemarkteconomie is marktisme een metafysica van de markt.

Dit boek toont aan wat er vandaag in allerlei domeinen van de samenleving aan de hand is. Marktisme is een bundeling van essays uit de laatste drie jaargangen van het maandblad Streven. Het boek beschrijft hoe een gereduceerd mens-, maatschappij- en cultuurbeeld ons denken en handelen beïnvloedt en bepaalt.

Walter Weyns is cultuursocioloog, docent sociologie aan de Universiteit Antwerpen, redacteur van Streven en medeauteur van Marktisme.
Herman De Dijn is emeritus hoogleraar filosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven en medeauteur van Marktisme.
Ivan Van De Cloot is hoofdeconoom bij de onafhankelijke denktank Itinera en gastprofessor economie aan de Hogeschool Universiteit Brussel.
Jean-Pierre Rondas is voormalig programmamaker bij Klara en redacteur van Streven.

Trefwoorden: , , , , , ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie