Getekende klankenOver grafische partituren

Type:gids/catalogus
Auteur(s):Rebecca Diependaele, Pauline Jocqué
Uitgever:MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]
Datum van uitgave:2012
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:1784
ISBN:9789077717073
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Taal:Nederlands

Info

Matrix stelde een publicatie samen, rond de in 2012 georganiseerde tentoonstelling Getekende klanken. Het is daarbij niet de bedoeling een omvattend beeld te schetsen van dit Westerse muzikale fenomeen, wél om vanuit verschillende invalshoeken een blik te werpen op de grote rijkdom en diversiteit van grafische partituurvormen. Van waar die drang naar een ‘andere’ grafische notatie en welke historische precedenten zijn er te ontdekken? Wat is de motivatie voor de keuze voor deze of gene notatievorm? Waar begint improvisatie, en hoe om te gaan met vrijheid? Is de grafische partituur een kunstwerk, of is het kunstwerk een grafische partituur?

Grafische partituren zijn een fascinerend fenomeen binnen de (hedendaagse) muziekgeschiedenis. Ze kenden een grote bloei in de jaren ’50 en ’60 toen componisten zochten naar een ‘andere’ manier dan de traditionele muzikale coderingssystemen om muziek en klank te noteren. Maar ook vandaag kiezen bepaalde componisten bewust voor een grafische invalshoek.

Verwante items in de databank

Organisaties:MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] (bibliotheek, archief, studiecentrum, muziekeducatieve organisatie, muziekorganisaties, informatie, documentatie en promotie, hedendaagse muziek)

Trefwoorden: , , , ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie