Toots 90

Type:biografie
Auteur(s):Peter De Backer
Uitgever:Borgerhoff & Lamberigts
Datum van uitgave:13.04.2012
Aantal pagina's:320
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:1773
ISBN:9789089312655
Genre(s):Jazz
Taal:Nederlands

Info

Op 29 april 2012 wordt ons jazzmonument Jean ‘Toots’ Thielemans 90 jaar. Toots treedt nog steeds over de hele wereld op, kreeg internationaalontelbare titels toegekend en werkte samen met de grootsten der aarde in de muziek.
2012 wordt daarom uitgeroepen tot het Toots-jaar: een boek, negen exclusieve verjaardagsconcerten in België en een grootse tentoonstelling in Brussel.
Het boek, gerealiseerd in samenwerking met Toots Management en dus geautoriseerd, bevat een biografisch gedeelte en een reeks uitzonderlijke getuigenissen van supersterren als Quincy Jones, Joe Lovano, Pat Metheny, PaulSimon en Billy Joel en local heroes als Jean Blaute en Philippe Catherine. Vele schitterende concertfoto’s én beelden uit het privé-archief van Toots (persoonlijke foto’s, brieven, setlists, partituren...) maken het boek helemaal uniek.

Perscommentaren

(...) "een warme hulde aan het eeuwige ketje met het 'mondmuziekske'" (...) "Naast het biografisch gedeelte bevat het boek 31 interviews met getuigenissen van muzikanten die met Toots hebben gewerkt, onder wie Quincy Jones, Paul Simon, Maria Schneider en Joe Lovano." (...) "'Toots is altijd geloofwaardig', besloot De Backer. Dat geldt ook voor de getuigenissen zelf. Het zijn overduidelijk huldes, maar ze zijn niet melig of gratuit, ze zijn integendeel concreet onderbouwd en met een persoonlijke invalshoek. Neem de analyse van Paul Simon: "Toots is charmant, met een gevoel voor humor dat typisch is voor een muzikant. Emotioneel? Mja, maar niet op een dramatische manier. Hij is licht, helder. Pastel-emotioneel, zo je wil. Meer Matisse dan Picasso."
Didier Wijnants, De Morgen, p.46 (21.04.2012)

"een glinsterend huldeboek voor de jarige Toots Thielemans. Na een zwierige levensschets zingen musici de lof van Toots. Veel nostalgische foto's en memorabilia ronden het af." (...) "Je komt interessante zaken te weten over hoe hij muziek creëert, over bepaalde opnamen, over hoe hij op het podium was en wat hem zo apart maakt. Vaak hebben ze het over zijn sound, zijn unieke notenkeuze, zijn diepe melodievoering. 'Meer Matisse dan Picasso', stelt Paul Simon terecht." (***)
Karel Van Keymeulen, De Standaard, p.c18 (21.04.2012)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Toots! Geniaal ketje wordt 90 (30.04.2012)
De man zonder vijanden (21.04.2012)
Personen/groepen:Toots Thielemans (groep / artiest, muzikant)
Documenten:Knack Extra: Toots 90 (tijdschrift)

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie