O SongVic Nees, portret van een koorcomponist

Type:biografie
Auteur(s):Kamiel Cooremans, Jan Dewilde, Roger Leens, Katelijne Theuwissen
Uitgever:Davidsfonds, Koor & Stem
Plaats van uitgave:Leuven
Datum van uitgave:2011
Aantal pagina's:167
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:1054
Genre(s):20ste eeuw
Taal:Engels, Nederlands

Info

Vic Nees is als koorcomponist, dirigent en jurylid van groot belang voor het koorleven in binnen- en buitenland. Omwille van zijn directie-ervaring met professionele en niet-professionele koren en zijn regelmatig engagement in activiteiten in het amateurcircuit, voelt hij de grenzen van het amateurzingen feilloos aan en kan hij zo nieuwe technieken aanpassen aan de doelgroep. Zijn composities staan op het repertoire van vele koren in en buiten Europa. Zo wordt zijn Magnificat wereldwijd gezongen.

In O song lees je alles over zijn leven en werk als componist, zijn activiteiten als dirigent en musicoloog, zijn liefde voor het woord, zijn nationale én internationale uitstraling. De monografie werd aangevuld met een volledige catalogus van zijn werken. Daarbij ontvang je een prachtige compilatie-cd met fraaie studio-opnamen van zeer hoog niveau uit het VRT-archief waarbij Vic Nees zijn eigen Omroepkoor dirigeert. Een aboslute must voor iedere koorliefhebber en melomaan.

Met cd:
Seven Madrigals
Twee liedjes over duiven
Upon G
Rijke armoede van de trekharmonica
L'Escaut
Birds and Flowers for Flor's and William's Birthday
liedjes voor de slapelozen
Mammon

uitgevoerd door het Radio Koor o.l.v. Vic Nees

Perscommentaren

Op initiatief van Roger Leens werd er hard gewerkt aan een boek over Vic Nees naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag. Koor en Stem in samenwerking met het Davidsfonds kon het interessante project realiseren. De titel van het boek verwijst naar het vijfde madrigaal 'O song' uit Nees 'Seven Madrigals'. ()
Ik heb het boek in één adem uitgelezen. De catalogus en de compilatie-cd vergroten de waarde van het boek en het is daardoor een aanrader voor elke muziekliefhebber!
(Simonne Claeys, Vlaanderen nr. 336 juni 2011)


Uitgeverij Davidfonds geeft de eerste oeuvrecatalogus van Nees' werk uit met een prachtige cd.
Vic Nees mag ontegenzeggelijk verantwoordlijk worden gesteld voor de ontvoogding van de Vlaamse koormuziek.
Filologe Katelijne Theuwissen belicht vooral de woord-toonverhoudingen van de composities. Musicoloog Jan Dewilde belicht de musicoloog in de componist, zijn leven en werk en hoe Nees erin slaagde om velen te interesseren voor het eigen muziekerfgoed: de Vlaamse koormuziek.
(Emile Stoffels, Luister nr. 677 september/oktober 2011, p. 93)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
O Song. Vic Nees, portret van een koorcomponist. (11.2011)
Vic Nees - Godfather van de Vlaamse koormuziek (09.2011)
O Song. Vic Nees, portret van een koorcomponist. (06.2011)
Vic Nees in concert en in boek (05.2011)
Personen/groepen:Vic Nees (componist)

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie