BOMBewaring en Ontsluiting van Multimediale Data in Vlaanderen

Type:boek
Auteur(s):Rik Van de Walle
Uitgever:LannooCampus
Plaats van uitgave:Leuven
Datum van uitgave:2010
Aantal pagina's:208
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:753
Taal:Nederlands

Info

Wazig en haperend beeld op afgedraaide videotapes, benevelde klanken op verweerde audiocassettes, verschroeide nitraatfilm, onherstelbaar beschadigde optische en harde schijven: opslagmedia worden vroeg of laat het slachtoffer van technologische veroudering en culturele vergetelheid. Ons audiovisueel erfgoed, een van onze rijkste culturele erfenissen, dreigt onherroepelijk verloren te gaan. Wereldwijd staan beheerders van talloze mediacollecties en archieven voor enorme uitdagingen. Tegelijk bieden recent ontwikkelde digitale technologieën nieuwe mogelijkheden. Alle vormen van informatie kunnen vandaag digitaal worden opgeslagen en gedistribueerd via telecommunicatienetwerken. Op die manier wordt toegang geboden tot een kleurrijke mozaïek van multimediale data die voortdurend worden geïndexeerd, geaggregeerd, gesampled en geüpgraded.

Het culturele geheugen kent een ongeziene flexibiliteit, balancerend tussen fysiek en virtueel, lokaal en globaal, formeel en informeel. Hoe gaan omroepen, musea, archieven, bibliotheken en andere instellingen om met deze nieuwe paradigma's? Hoe kunnen duurzame archieven worden opgezet, rekening houdend met de inherente instabiliteit en vluchtigheid van technologie, en met het regime van intellectuele eigendom? Hoe kan een evenwicht gevonden worden tussen integriteit en bruikbaarheid, stabiliteit en variabiliteit, bewaren en levend houden?

Dit boek speurt naar antwoorden op deze vraagstukken, op basis van praktisch en theoretisch onderzoek, dat onder meer werd gevoerd in het kader van het BOM_vl project (Bewaring en Ontsluiting van Multimediale data in Vlaanderen, een project gefinancierd door de Vlaamse Regering, 2008-2009).

Trefwoorden: , ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie