Kunstenaars en hun tussenpersonen

Type:boek
Auteur(s):SMartBe
Uitgever:LannooCampus
Plaats van uitgave:Tielt
Datum van uitgave:2010
Distributeur:Lannoo uitgeverij
Aantal pagina's:448
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:1335
ISBN:9789020989458
Taal:Nederlands

Info

"Een echte kunstenaar is onthecht, wereldvreemd, om de top te bereiken liefst ook bij leven miskend en miserabel. Hij bestaat alleen door en in zijn werk - de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie." Als denkbeeld mag dit (neo-)romantische concept blijven bestaan, de praktijk is anders.
Kunstenaars en hun tussenpersonen toont overtuigend aan hoe het proces van de creatie en verspreiding van artistieke producten (beeldende kunst, podiumkunsten, film, muziek, design en mode, geschreven teksten) uit een complexe keten van functies bestaat: productie, uitgave, verspreiding. Deze cruciale functies worden in de praktijk ingevuld door een hele serie van bemiddelaars die staan tussen de kunstenaar en het publiek dat uiteindelijk zijn kunst 'consumeert'. Deze tussenpersonen stellen de kunstenaar in staat om zijn artistieke productie op peil te houden en een relatieve bestaanszekerheid als artiest uit te bouwen. Zij zijn de bewakers van het evenwicht tussen atelier en PR, tussen afgelegen schrijf-tuinhuis en signeersessies op de boekenbeurs. Marketing en netwerking horen net zo goed bij een kunstenaarscarrière als de muze en bloed-zweet-en-tranen.
Vanuit een veelheid van disciplines brengt dit boek het landschap van de kunstcreatie en -verspreiding in België genuanceerd in kaart: de economische, sociaaleconomische, sociologische, juridische en politieke invalshoeken vullen elkaar aan en belichten telkens een ander facet: de kunstenaarscarrière, de internationalisering van bepaalde artistieke markten, inzicht in de belangrijke communautaire verschillen (en geschillen), het proces van mutualisering in de samenwerking tussen verschillende tussenpersonen, aandachtspunten bij het opstellen van een contract tussen kunstenaar en tussenpersoon e.d.
Door deze gevarieerdheid is dit werk een rijke en relevante bron van informatie voor zowel professionelen als liefhebbers in de kunstwereld, voor beleidmakers en auteursrechtenactivisten, voor kunstenaars en hun tussenpersonen.

Trefwoorden: ,

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie