Beethoven. Een biografie

Type:boek
Auteur(s):Jan Caeyers
Uitgever:De Bezige Bij
Plaats van uitgave:Amsterdam
Datum van uitgave:10.2009
Aantal pagina's:672
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:918
Genre(s):classicisme, romantiek
Taal:Nederlands

Info

Dit is de eerste biografie in het Nederlandse taalgebied die het geheel van zijn leven en werk omspant. Het is het verhaal van een kunstenaarscarrière: het beschrijft Beethovens ontwikkeling als componist en de muziekwereld in zijn tijd.

Perscommentaren

"Met zijn boek heeft Jan Caeyers een goed geschreven en overtuigende biografie over Beethoven afgeleverd; een biografie waarin expliciet en impliciet een analyse wordt gemaakt van de 'gecompliceerde en moeilijk te ontcijferen vereffening tussen een genie en zijn tijd'." (..) "Een aanrader voor iedereen die een verdiepende kennismaking wil maken met Beethovens leven en de muziekwereld in zijn tijd. Voor een diepgaande interpretatie en analyse van Beethovens muziek moet men elders te rade gaan."
Erik Fokke, Pianowereld nr. 1, p.29 (januari 2010)

"Merkwaardig toch dat over één van de allergrootste componisten uit de geschiedenis tot voor kort geen degelijke biografie voorhanden was." (...) "Zeer aanbevolen dus; voor wie Beethoven niet kent én voor wie hem wel kent. Want dit is de bijzondere verdienste van het boek: het nodigt uit tot (anders) luisteren."
Jaak Van Holen, Kunsttijdschrift Vlaanderen, p. 408 (februari 2010)

"een persoonlijke maar gefundeerde eigentijdse visie op de grote componist"
Tom Eelen, De Tijd, p.47 (31.10.2009)

"Vijf jaar lang werkte Caeyers als een bezetene aan wat uiteindelijk een monumentale biografie is geworden over de componist, die hij als geen ander kent"
Piet Piryns/Hubert Van Humbeeck, Knack, p.80 (23.09.2009)

"Dirigent en academicus Jan Caeyers zou een manifest over Beethoven schrijven. Het werd een lijvige, zeer leesbare biografie. Een prestatie." (...) "Romantisch gedweep of wetenschappelijke dorheid laat Caeyers over aan andere Beethovenkenners. Met veel flair spit hij de verrassende verhalen naar boven. Hij schetst de couleur locale en de tijdgeest - het jonge natiegevoel in Oostenrijk, de kwijnende adel, de biedermeierperiode en de bijbehorende angst voor vernieuwing - maar ook Beethovens entourage en zijn werkwijze. Zo groeit een veelkantig portret van een componist die we alleen lijken te kennen door de filter van uitvergrote clichés en mythische vertekening."
Geert Van der Speeten, De Standaard, p.42 (27.11.2009)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Beethoven uit zijn tempel gehaald (29.02.2012)
Een Vlaamse Beethoven. Biografie door Jan Caeyers (05.2010)
Beethoven: een biografie (02.2010)
Jan Caeyers (02.2010)
Muziek met een missie (27.11.2009)
Jan Caeyers - Beethoven (24.11.2009)
Beethoven, een biografie (11.2009)

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie