Het Weihnachts-Oratorium (BWV 248) van Johan Sebastian Bach

Type:boek
Auteur(s):Ignace Bossuyt
Editie:179
Uitgever:Universitaire Pers Leuven
Plaats van uitgave:Leuven
Datum van uitgave:2002
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:496
ISBN:90 5867 242 5
Genre(s):barok
Taal:Nederlands

Info

Het Kerstoratorium van Bach bestaat in feite uit zes cantates die bedoeld waren voor zes liturgische diensten in de twee hoofdkerken van Leipzig, de Thomas- en de Nikolaikirche, tussen Kerstmis 1734 en Epifanie 1735. Dankzij de doorlopende verhaallijn vanaf de geboorte van Christus op 25 december tot de komst van de Drie Wijzen op 6 januari vormen deze zes cantates één samenhangend geheel dat de benaming 'oratorium' rechtvaardigt.

Ondanks de toenemende populariteit van Bachs Weihnachts-Oratorium is er, behalve enkele publicaties in het Duits, tot op heden in geen enkele taal een omvangrijke monografie over dit werk verschenen. Voorliggende studie wil voldoen aan de behoefte aan een wetenschappelijk gefundeerde maar vlot leesbare introductie tot Bachs oratorium. Zowel de 'liefhebber' als de 'kenner' zullen zich ongetwijfeld door dit boek aangesproken weten. De auteur streeft er immers naar, vertrekkend van enige muzikale basiskennis, in een heldere taal de meest diverse aspecten van dit meesterwerk te belichten. In een eerste, meer algemeen deel wordt de algemene (liturgische, theologische en muzikale) context van het werk gesitueerd, gevolgd door een inleiding op de tekstuele en muzikale componenten die de samenstellende delen van dit oratorium uitmaken (de tekst en de muzikale uitwerking van de woorden van de evangelist, van de koralen en van de toegevoegde poëtische interpolaties). De hoofdmoot bestaat uit een gedetailleerde bespreking van de 64 nummers van het oratorium, waarbij de aandacht vooral is toegespitst op Bachs unieke benadering van de tekst, die zowel de muzikale inhoud als de structuur van elk onderdeel ingrijpend bepaalt. De lezer-luisteraar wordt bij de lectuur, bij voorkeur gekoppeld aan een 'actieve beluistering', uitgenodigd en gestimuleerd tot een grondige inleving in één van de meest intrigerende vocale composities uit Bachs oeuvre. Om deze 'actieve beluistering' te bevorderen werden meer dan 40 representatieve muziekvoorbeelden toegevoegd en vooral ook een Nederlandstalige vertaling (door Jan Nowé, professor Duitse Literatuur aan de K.U.Leuven) van de volledige tekst. Een voorwoord van Philippe Herreweghe, één van de meest gerenommeerde uitvoerders van Bachs vocale muziek, geeft aan dit boek ongetwijfeld nog een meerwaarde!

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie