Bedreigde klanken IIEen nieuwe toekomst voor het Vlaams muzikaal erfgoed?

Type:boek
Auteur(s):Katrien Steelandt, Eugeen Schreurs
Uitgever:Alamire Muziekuitgeverij, Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
Plaats van uitgave:Leuven
Datum van uitgave:2002
Aantal pagina's:64
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:477
ISBN:90 6853 154 9
Genre(s):Klassiek
Taal:Nederlands

Info

Via de tentoonstelling Bedreigde Klanken II: Een nieuwe toekomst voor het Vlaams muzikaal erfgoed? / Endangered Sounds II: A New Future for Flemish Musical Heritage? (Leuven, Universiteitsbibliotheek, 1 augustus-15 september 2002) wordt de problematiek van het Vlaams muziekpatrimonium opnieuw in beeld gebracht, maar ditmaal uitgebreid tot de latere periode. De laatste jaren zijn er immers tal van nieuwe collecties gelokaliseerd.

Ondanks het feit dat bijzonder veel muziek verloren gegaan is omwille van uiteenlopende oorzaken (godsdienstoorlogen in de 16de eeuw; afschaffing van instellingen tijdens de Franse revolutie, wanbeheer in de 20ste eeuw), blijkt Vlaanderen nog steeds een bijzondere Europese regio te zijn. Uiteraard is de ‘Vlaamse Polyfonie’ het meest gekende internationale hoogtepunt in artistiek opzicht, vergelijkbaar met de zogenaamde ‘Vlaamse Primitieven’ in de schilderkunst. De muziek van de 17de eeuw tot op heden mag hierbij zeker niet worden geminimaliseerd. Recent onderzoek van de Alamire Foundation en het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek, haalde meer dan tweehonderd ‘vergeten’ muziekcollecties van onder het stof. De tentoonstelling werd chronologisch opgevat volgens de stijlperiodes en genres van de muziekgeschiedenis; representatieve muziekhandschriften en -drukken, gaande van gregoriaans, over polyfonie, barok, classicisme en romantiek tot 20ste-eeuwse muziek, worden getoond.

In de tentoonstellingscatalogus wordt de situatie van de Vlaamse muziekarchieven aanschouwelijk voorgesteld via een veertigtal foto’s met korte commentaar; ook van een cd en luistergids, waarop de meeste van de tentoongestelde werken te beluisteren zijn, kunnen verkregen worden.

Verwante items in de databank

Releases:Musica Reservata

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie