The Empire ResoundsMusic in the days of Charles V

Type:boek
Auteur(s):Francis Maes
Uitgever:Universitaire Pers Leuven
Plaats van uitgave:Leuven
Datum van uitgave:1999
Aantal pagina's:168
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:495
ISBN:90 6186 981 1
Genre(s):oude muziek
Taal:Engels

Info

De politiek van Karel V werd gevoed door de ambitie om de universaliteit van de monarchie en de godsdienst te bewaren. In de realiteit werd hij daarin gedwarsboomd door de vele krachten die lokaal aan invloed wonnen. Op vergelijkbare wijze wordt de muziek gekarakteriseerd door de spanning tussen de universele aanspraken van de "middeleeuwse" polyfonie en de groeiende opdeling in lokale stijlen. Vooral de Italiaanse variant van de polyfonie werd een belangrijke concurrent voor de meesters uit het noorden.

Deze publicatie stelt zich precies tot doel de verbanden te verduidelijken tussen de muziek en haar historische context. Uit de bijdragen zal blijken dat de polyfonie allesbehalve wereldvreemd was. De humanistische waarden, waaronder de idee van muziek als expressiemiddel, namen geleidelijk bezit van het middeleeuwse bouwwerk van de polyfonie, totdat zij er de fundamenten van zouden aantasten. Voor dat moment aanbrak, was Keizer Karel echter al overleden, en met hem de idee van een universeel rijk "waar de zon nooit onderging".

Verwante items in de databank

Documenten:De klanken van de keizer (boek)

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie