De schatkamer van AlamireMuziek en miniaturen uit Keizer Karels tijd

Type:boek
Auteur(s):Eugeen Schreurs
Uitgever:Davidsfonds
Plaats van uitgave:Leuven
Datum van uitgave:1999
Aantal pagina's:167
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:781
ISBN:90 5826 038 0
Genre(s):oude muziek
Taal:Nederlands

Info

De schatkamer van Alamire schetst de levenswandel van Petrus Imhoff, alias Alamire. Als zanger, componist, handelaar in musicalia en vooral als muziekkopiist profiteert Alamire van een uitermate vruchtbaar artistiek klimaat in de 16de eeuw. De economie bloeit als nooit tevoren, Brugge en Antwerpen fungeren als Europese handelsmetropolen en het Bourgondisch-Habsburgse hof heeft een bijzondere belangstelling voor kunst. Alamire werkte mee aan een vijftigtal manuscripten met muziek van Vlaamse polyfonisten: muziek van onder meer Pierre de la Rue, Johannes Ockeghem en Josquin Desprez werd opgenomen in de prestigieuze en luxueus verluchte handschriften van het Alamire-atelier. Naast Alamires wereldlijke (Philips de Schone, Margaretha van Oostenrijk en Keizer Karel) en geestelijke opdrachtgevers worden ook de hoogtepunten van de Vlaamse polyfonie toegelicht.

Bijdragen van: M. Biermans, I. Bossuyt, B. Bouckaert, B. Boute, R. De Beer, B. Dekeyzer, K. Proesmans, V. Roelvink, V. Schier, K. Schiltz, E. Schreurs, M. Smeyers, D. Snellings, G. Spiessens, K. van der Heide, M. Vriens

Redactie: E. Schreurs, K. Proesmans, M. Vriens

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie