Inventaris van de muziekcollectie van de Gentse Sint-Baafskathedraal

Type:muziek- of liedjestekstboek
Auteur(s):Bruno Bouckaert, Els Vercammen
Uitgever:Provincie Oost-Vlaanderen
Plaats van uitgave:Gent
Datum van uitgave:2005
Aantal pagina's:132
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)
Plaatsingsnummer:1043
ISBN:907 431 1 555
Genre(s):Klassiek
Taal:Nederlands

Info

De muziekcollectie van de Gentse Sint-Baafskathedraal behoort, samen met het muziekfonds van de Brusselse Sint-Goedelekathedraal, tot de belangrijkste en grootste 18de-eeuwse muziekfondsen die op heden bewaard worden in Vlaanderen. In totaal telt de verzameling meer dan 400 muziekhandschriften en –drukken, waaronder bijzonder veel autografe composities en unica. De collectie bevindt zich nog steeds in de kathedraal zelf en weerspiegelt bij uitstek de muziekpraktijk en het repertoire dat er gecomponeerd en uitgevoerd werd in de tweede helft van de 18de eeuw. Een van de centrale figuren is de kapelmeester Franciscus Krafft (1729-1795).

Pas in de tachtiger en negentiger jaren van de twintigste eeuw werd een deel ervan ontsloten voor musicologen en musici. In het kader van een FWO-project (Max Wildiersfonds) realiseerden medewerkers verbonden aan de Alamire Foundation een gedetailleerde beschrijving van alle handschriften en drukken. Deze inventarisatiegegevens zijn opgenomen in het internationale musicologische standaardwerk voor muziekinventarisatie, het Répertoire international des sources musicales (RISM, Reeks A/II).

Deze publicatie omvat een gebruiksvriendelijke, nederlandstalige, inventaris van de collectie op stukniveau. Voorafgegaan door een wetenschappelijke inleiding (over de historiek van het muziekfonds, de omvang en samenstelling, de vertegenwoordigde componisten, enz.) worden de muziekhandschriften en -drukken op een uniforme manier beschreven.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:François-Joseph Krafft (componist)
Documenten:Klanken voor de Kathedraal (boek)
Musicerende engelen (boek)

Trefwoorden:

Uiteraard is het mogelijk dat de informatie op deze pagina voor verbetering vatbaar is. Laat ons via onderstaand formuliertje weten welke gegevens volgens jou moeten worden aangepast; Elke suggestie en opmerking wordt gelezen en we houden (in de mate van het mogelijke) rekening met de feedback die ons wordt opgestuurd.

Je e-mail

De informatie