Life transmission

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):DAAU
Label(s):Columbia, Sony Music Entertainment Belgium
Label code:COL 498813 2
Releasedatum:02.04.2001
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Instrumentaal, Engels

Track-info

1.Love you
2.A sin so nasty
3.Mary go round
4.Freeze
5.Lampshade
6.Voodoo sim
7.Piano dub
8.A rain song
9.Fred is dread
10.A radical Chinese duke
11.Life transmission
12.King of the Garlic
13.More lost souls

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Op hun derde CD "Life Transmission" is DAAU (Die Anarchistische Abendunterhaltung) evenveel wegen ingeslagen als er tracks op de plaat staan. En ondanks het feit dat dit aanleiding zou kunnen geven tot een kakafonie en stijlloosheid, is dat niet het resultaat van die genomen optie: wel is "Life Transmission" een toverbal van een album, met evenveel kleuren als een pennezak, met een aantal gedurfde experimenten die allemaal goed aflopen, met een energie die er bij momenten van afspat, en met een instrumentarium dat allang niet meer beperkt is tot het klassieke orkestje speelt rockband van hun eerste avonturen.
"Life Transmission" is voor DAAU dan ook een "Life Injection" geworden. Het heeft de groep immers verlost van de twijfels die gerezen waren rond hun album "We Need New Animals" (ook wel eens "We Don't Need This Kind of Shit" genoemd - een mening die ik zelf trouwens niet deel) - in interviews verklaard doordat dit album een beetje halfslachtig was. Maar ook gaf het de groep een injectie van nieuw talent via de persoon van Adrian Lenski (broer van andere twee leden die afstudeerde van het conservatorium en prompt door zijn broers werd verleid een eind weegs met hun te gaan), die met zijn piano erg nadrukkelijk aanwezig is.
Op die manier tronen de Anarchisten je mee van onweerstaanbare dub op "Piano dub" naar hinderlijke rap "Mary Go Round", van wilde beats op "Life Transmission" (zelfs met Daft Punk-achtige gitaarsolo) naar sombere melancholie op het indringende "A Rain song" of afsluiter "More Lost Souls", van opzwepende percussie op "A Sin So Nasty" naar ingetogen quasi-jazz op "Freeze". Slechts hier en daar herinnert een song nog aan de akoestische capriolen van het debuut ("Lampshade", "A Radical Chinese Duke", "King of the garlic"). Op die manier kan je het album haast onmogelijk twee keer na mekaar opzetten en toch door dezelfde songs bij je nekvel gegrepen worden. De enige constanten zijn voor mij "Piano dub" en "A Rain Song" - die ik dan maar tot beste songs op deze CD uitroep.
Alhoewel "Life Transmission" zich bijzonder hoog in mijn lijstje van favoriete albums in 2001 heeft genesteld, moet wel nog altijd worden vastgesteld dat "DAAU en CD's" nog altijd geen supergelukkig huwelijk is, of toch alleszins een minder gelukkig dan het huwelijk "DAAU en het podium" (Wat ze in navolging van deze CD op podia van hiet tot Zwitserland hebben neergezet was immers méér dan voortreffelijk). Na een aantal beluisteringen gaan sommige passages je op de CD immers wat tegensteken, hinderen ze de mood waarin je met het vorige nummer gekomen was e.d., iets wat ze op het podium wel kunnen opvangen of veel beter kunnen begeleiden.
DAAU bewijst dat het een groep is die zichzelf voortdurend kan vernieuwen en ons en zichzelf voortdurend kan verbazen. Zolang ze die eigenschap en hun drive behouden is DAAU een groep die elke rechtgeaarde muziekliefhebber van heel nabij zou moeten blijven volgen. "Life Transmission" is dan ook verplichte kost voor eenieder die zich van deze plezante taak wil kwijten.

In de pers :

- Reinout Vangeel voor Uptomusic : "Op hun derde langspeler 'Life Transmission' ... uit die eigentijdse aanpak zich door een infuus van dub, hiphop en andere dansbare geluiden. De combinatie lijkt weinig voor de hand liggend, maar ze werkt uitstekend en is daarom des te verrassender ... 'Life Transmission' is een plaatje om te koesteren. Meer van dat!"
- Bram Beeck voor Rif-Raf (ned. editie) : "... Life Transmission is dankijk al die variatie DAAU's meest toegankelijke plaat geworden. Minder sober dan de vorige twee en nog even intens. het universum van DAAU is grillig, ontroerend en verrassend. Je kan er in verdwalen..."
- Laurence Dierickx in Rif-Raf (ed. fr.) : "En s'ouvrant sur tant de nouvaux horizons - tout en étant restés eux-mêmes dans leur art de composer des ambiances, de créer la tension, de faire glisser les notes- ils semblent avoir gagné en maturité."
- Peter van Dyck in Knack (Focus) : "DAAU boort zo een luchtiger en poppier geluid aan, zonder de warmte en de diepgang te verliezen. Zie de spankracht van Radical Chinese Duke en het titelnummer. Nieuwe rekruut, pianist en arrangeur Adrian Lenski, stuwt de groep vooruit. ... Life Transmission staat voor de zigeunermuziek van de toekomst. Met de power van rock'n'roll en dance."
- JDR in The Ticket : "Avec 'Life Transmission'DAAU a véritablement fait un énorme pas en avant. Nos anarchistes flânent gaiement entre musique techno- tzigane, pop guillerette, dub-reggae lent et hip-hop sans jamais se perdre aux détours de ces chemins. ... L'électronique, dont la présence est prééminente, fait s'envoler l’ensemble vers les plus hautes altitudes. Serait-ce l'album de la grande percée ? Nous le leur souhaitons"
- mvs in Mao-magazine : "Opdat tijdens de opnamen alleen de creativiteit het voor het zeggen zou hebben - in het geval van een passioneel en virtuoos gezelschap als de Anarchisten een uitstekende zaak - ging de groep ook maar meteen zonder producer aan de slag. Het resultaat is een rijke, gevarieerde en avontuurlijke plaat, met voorsprong de beste die ze tot nog toe hebben gemaakt: speels waar nodig, statig en majestueus als het moet, en altijd even meeslepend. ... Zonder aarzelen in huis halen."
- Rob Musters in BN/De Stem : "Goede kunstenaars blijven hun publiek steeds een stap voor, maar DAAU is op deze cd het spoor bijster en dwaalt alle kanten op. De vermenging van genres als rock, dub-reggae, dance, folk, pop en klassiek klinkt eerder krampachtig dan flexibel. Met de toevoeging van breakbeats, elektronica en zangeres Ya Kid K in Sin So Nasty degradeert DAAU zichzelf tot een begeleidend strijkje dat door een middelmatige hitformatie is ingehuurd. Alles wat de Vlamingen van de rest van het popveld onderscheidde is weggedrukt in de marge. Aangezien ze daar geen goede popnummers of spannende composities tegenoverstellen hoeft deze muzikale collage wat mij betreft niet ingelijst te worden."

(Auteur: Dirk Houbrechts)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Die Anarchistische Abendunterhaltung over de nieuwe cd 'Life Transmission' (03.05.2001)
Liever niet te perfect (05.04.2001)
Waar halen ze't? (04.04.2001)
Die Anarchistische Abendunterhaltung presenteert nieuwe cd op Domino (29.03.2001)
Bouw je eigen studio (21.03.2001)