Spirit Control

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Jef Neve
Label(s):Universal Music Belgium
Label code:5744122
Releasedatum:17.03.2017
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Jazz

Track-info

1.Crystal lights
2.Jumpin' on waves
3.Kite crash
4.Spirit control
5.Lake Kivu
6.Caterpillar (Ft. Sam Sparro)
7.NYC marathon
8.Shinjuku golden gai
9.Beautiful colours
10.Solitude (Orchestral arr.)
11.The heart whispers why
12.Paris, Place Sainte-Cathérine

Perscommentaren

"vrij weinig jazz en een nadrukkelijke filmische inslag. Stukken als Jumping on Waves en Solitude zijn vintage Neve die op het zware Soul in a Picture hadden kunnen staan, met tegendraadse ritmes en het debiet van de Niagarawatervallen. Andere stukken zijn strakker aangehaald, van de twee - vingerige piano à la Wim Mertens (Spirit Control) tot het poppy Beautiful Colours. De grote solo is even weg, de grote emotie niet. Bij de parelende composities Lake Kivu en The Heart Whispers Why houdt zelfs een steen het niet droog." (***)
Bart Cornand, Focus Knack, 22.03.2017, p.44

"Als iets Jef Neves grootste verdienste is, dan wel dat hij jazz en klassieke muziek een joviale smoel opkleeft. Want iets breders dan Spirit Control zal je in het genre niet gauw vinden. Neve herbergt pop en electronica in prachtige jazzstandards als Jumpin' On Waves en Caterpillar en sleurt in die laatste zelfs Sam 'zet die ploat af' Sparro uit de andere hoek van het spectrum voor zijn rokerige stem. " (...) "Als dit niet Neves beste werk is, dan wel zijn veelzijdigste."
Dennis Van Goethem, Het Nieuwsblad, 17.03.2017, p.25

"De platenboer moet de kluts kwijt zijn: in welk bakje steek je de cd’s van Jef Neve nog, naarmate de Kempenaar verder meandert vanuit de jazz naar andere territoria? De twijfel van de platenboer is winst voor de luisteraar, bewijst
Spirit Control." (...) "Het album begint nog met zintuiglijke, jazzachtige tracks als Crystal Lights en Jumpin’ on Waves. Maar verderop kruist Neve minimalisme en klassiek, zoals Italiaan Ludovico Einaudi dat ook doet." (...) "Dat zelfs die ene gezongen jazzballad (Caterpillar, met Sam Sparro) een coherent geheel niet in de weg staat, is een krachttoer op zich." (***1/2)
Stef Vanwoensel, Gazet Van Antwerpen, 18.03.2017, p.54