Alphabet

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):SX
Label(s):Universal Music Belgium
Label code:5722706
Releasedatum:18.11.2016
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Comfort
2.Tango
3.Apollo
4.Shimona
5.Vision
6.Under the skin
7.Phenomenal woman
8.Hurts
9.Singularity
10.Mercury

Perscommentaren

"De wereld is om zeep, dus we moeten terug naar de bron, zegt SX op zijn tweede plaat Alphabet. Gewapend met een collectie ijzersterke popsongs trekken de Kortrijkzanen ten strijde" (...) "Het hunkeren naar zuiverheid gaat op de nieuwe plaat gepaard met een warmbloedig minimalisme dat niet ophoudt bij de uitgebeende elektronicapop van de singles ‘Shimona’ en ‘Hurts’. Evengoed schuift het Kortrijkse duo de productionele foefjes naar de achtergrond en laat het de songs ademen zodat hun volle glorie wordt ontsluierd."
Sasha Van der Speeten, De Morgen, 17.11.2016, p.20

"Mooi is een woord dat op bijna alles aan 'Alphabet' van toepassing is. De hoes, het concept, de klanken, de clips. Het is een lomere, meer spaarzame affaire dan voorganger 'Arche'." (...) "Goeie plaat" (***1/2)
Jurgen Beckers, Humo, 22.11.2016, p.175

"Wie anders besteedt zoveel zorg aan élk aspect van het totaalplaatje, visueel én muzikaal? Die maniakale zorg verklaart dat een opvolger van het debuutalbum vier jaar op zich liet wachten, maar die tijd is goed besteed." (...) "Het is zonder meer Callebaut die hier de show steelt, door haar stem een zo breed mogelijk bereik te geven in hoogtepunten als Apollo, Phenomenal Woman en Shimona." (***)
Stef Vanwoensel, Gazet Van Antwerpen, 25.11.2016, p.11

"SX lijkt een blijver te worden." (...) "De dromerige synthpop van hun debuut puren ze op ‘Alphabet’ verder uit. Strakke en sierlijk gestileerde songs rijmen het bezwerende van Massive Attack met het experimentele van FKA Twigs." (...) "een doorwrocht werkstuk waaraan elk detail klopt en waarmee het Kortrijkse duo nog nadrukkelijker een eigen gezicht toont." (7/10)
Gunter Jacobs, Het Belang Van Limburg, 26.11.2016, p.38

"Bij debuut Arche (2013) schreven we over warme synthesizers, verfijnde gitaarpatronen, pakkende beats en de daar doorheen zigzaggende stem van Callebaut; vloeiende melodielijnen in vervaarlijke afdalingen. Opvolger Alphabet is niet heel anders, wel wat slomer en gezapiger. Er wordt knap gezongen, de teksten gaan dieper en de summiere percussiebijdragen zijn knap, maar teveel muziek zou als soundtrack voor een kunstzinnige parfumreclame dienst kunnen doen."
Willem Jongeneelen, OOR 2017/02, februari 2017, p.92