Origin

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Dez Mona
Label(s):Caroline Benelux
Label code:474 169-1
Distributeur:Universal Music Belgium
Releasedatum:28.08.2015
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Does it make you, happy?
2.Dirty language
3.All I ever wanted
4.Handsome boys, pretty girls
5.Transparent
6.What kills you
7.Bohemian rebel
8.You are here
9.The storm
10.Great time

Perscommentaren

(...) "een pracht van een popplaat die zowel qua vorm als inhoudelijk tot het beste behoort dat Dez Mona tot nog toe gedaan heeft. Een plaat die zo diep onder je huid kruipt dat ze mettertijd gewoon deel van jezelf gaat uitmaken. Om kort te gaan: een meesterwerk. (****)
Bart Steenhaut, De Morgen, 03.09.2015, p.23

"Origin stáat van begin tot eind; het vormt een omlijnd geheel, ondanks het ontbreken van een concept. Het androgyne aspect keert terug, net als het tegenover elkaar komen te staan in de liefde. Frateur is weer regelmatig kwaad, zoals in Dirty Language en de griezelig sterke opener Does lt Make You, Happy?"
Willem Jongeneelen, OOR 2015/11, november 2015, p.83

"De tien songs van Gregory Frateur zijn bijgeschaafd door Craig Ward (ex dEUS) en laten vaak een gevecht horen tussen zoete melodieën en hard verstorende industriële effecten (in beats en gitaarwerk)." (...) "Het is mooi hoe een song als ‘Bohemian rebel’, over loskomen van je thuis, ook muzikaal vinnig aanvoelt. Of hoe de filosofische zoektocht naar de zin van alles in ‘The storm’ als een soundscape uitgewerkt wordt. Doorvoelde plaat." (***)
Peter Vantyghem, De Standaard, 26.08.2015, p.D7

(...) "zet de tien songs na elkaar op en ze zullen je aan het einde doen zuchten en beven van opluchting. Daarna druk je opnieuw op play." (...) "Het adjectief `barok' valt vaak als het over Dez Mona gaat, maar dat woord associëren wij met `wuft' en `tierlantijnen'. Is 'nogal intens' een genre? Luister zelf." (...) "Dez Mona heeft klasse in overvloed." (***)
(fvd), Humo, 01.09.2015

"In 2015 maakt Dez Mona de cirkel rond en staat de muzikale drie-eenheid weer volledig centraal: zang, bas en accordeon. Op ‘Origin’, gehuld in een iets dansbaarder jasje dan zijn voorgangers, verdwijnt de gitaar op de achtergrond en gedijen verschillende nummers op een subtiele eighties sound. Toch blijft Dez Mona’s typische, jazzy geluid voortdurend aanwezig en kruipt ook de dreigende, duistere ondertoon alweer onder je huid. De krachtige opener en tevens eerste single ‘Does It Make You, Happy?’ sleurt je mee in een nachtelijke rit aan boord van een puffende stoomtrein waaruit je de hele plaat lang niet kan ontsnappen. Op het nostalgische ‘Handsome Boys, Pretty Girls’ staar je diep mijmerend uit het raam. Het ontbreken van alle hoop op liefde is dan weer nog nooit zo mooi bezongen
als in de apotheose van ‘What Kills You’. Dé voltreffer van ‘Origin’ is echter ‘The Storm’, een lyrisch nummer dat in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden net niet losbarst, maar diep in je binnenste nog lang blijft nazinderen als een hongerige motor. Nummers zoals de bijna kinderlijke lullaby ‘Great Time’, het kritische ‘Bohemian Rebel’ en ‘You Are Here’ voorzien de zwaarmoedige treinrit dan weer van lichtpunten. Dez Mona bewijst met ‘Origin’ dat het uiteindelijk altijd weer dag wordt, hoe donker de nacht ook worden kan. En ook dat de heren gewoon nog altijd steengoede platen maken."
Nena De Keersmaecker, RifRaf #268, september 2015, p.21

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Avant-garde ontbolstert tot pure popmuziek (03.09.2015)