STUFF.

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):STUFF.
Label(s):Buteo Buteo
Label code:BUTBUT30CD
Distributeur:N.E.W.S.
Releasedatum:15.03.2015
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):electronica

Track-info

1.Event horizon
2.Skywalker
3.Tahtam
4.Sifa
5.Caves
6.Ahfreaq
7.Java
8.Walking headz
9.R-Over

Perscommentaren

"'STUFF.' in één handzame tagline, eerste take: 'Promiscue zootje jazzcats shaket een half klassieke, half avant-gardistische cocktail van stijlen die bedwelmt, overrompelt én beklijft'." (...) "STUFF. klinkt vooral als zichzelf, in de eerste plaats omdat er ­ fuck: hoelang is het geleden dat we dat nog eens schreven? ­ zo fabuleus gemusiceerd wordt" (...) "Drie woorden: bedwelmend, overrompelend, beklijvend. Minpunten? Jawel, hoor: dat irritante punt achter hun groepsnaam-in-kapitalen. Omdat het eigenlijk een uitroepteken moest zijn. Wij zijn believers van de eerste take, maar nog ééntje, gewoon om zeker te zijn: `STUFF.' in één handzame tagline? 'Plaat van het jaar'." (****)
Kristof Tillkin, Humo, 10.03.2015, p.154

"Bij het beluisteren van dit debuut moest ik zowel qua kwaliteit, beleving, intensiteit als sfeer aan BadBadNotGood en Batties denken. In ieder geval is STUFF. even overrompelend. Ze koppelen de elektronica van toetsenist Joris Caluwaerts en bassist Dries Laheye aan groovy spel van de meesterlijke (jazz)drummer Lander Gyselinck, spannend saxwerk
van Andrew Claes en andersoortige stuff afkomstig van de draaitafels van Mixmonster Menno. ledere track heeft een ander geluid, maar spannend blijft het altijd. Voor wie toch wat meer houvast wil: er zitten invloeden uit freejazz, soul, electrofunk, hiphop en dub in. Toch klinkt niets of niemand exact als deze waanzinnig sterke band."
Willem Jongeneelen, OOR #2015/07, juli 2015, p.93

"In Stuff wordt jazz gereïncarneerd als een stuiptrekkende funkrobot." (...) "Als Stuff zet dit kleurrijke gezelschap een sound neer die nu eens funkt als het smerigste van Prince, dan weer vrolijk de psychedelica uit de jaren zeventig opzoekt, de vierkante hiphopbeats van J Dilla herinterpreteert of voortbouwt op de geestesverruimende elektronica van Flying Lotus. Uniek, met een internationaal elan, ver weg van het hokjesdenken. Stuff is het spannendste wat ons land heeft voortgebracht sinds dEUS."
Sasha Van der Speeten, De Standaard, 14.03.2015, p.16

"Eigenlijk vind ik hun muziek te goed voor mijn werk"
Rinus Van de Velde, De Morgen, 05.02.2015, p.30

(...) "hoewel de muziek op jazzfundamenten gebouwd is, stroomt er veel meer hiphop en electronica door. Wanneer we vier vijfde van Stuff [..] naar hun inspiratiebronnen vragen, zeggen ze daar ook Herbie Hancock, Marc Moulin en John Coltrane bij te rekenen, maar in de eerste plaats toch Aphex Twin, Kraftwerk en Flying Lotus."
Michael Ilegems, Focus Knack, 11.03.2015, p.24

"'We are such stuff as dreams are made on', schreef Shakespeare. De dwarse jazz-hiphop van STUFF. is van hetzelfde ondefinieerbare spul gemaakt." (...) "Hoe moet je de muziek van STUFF. benoemen? Een song als 'Walking Headz' klinkt het ene moment als een vintage computerspelletje dat onder jazzhanden wordt genomen, maar even later barsten bombastische synths en een funkbas uit als Faith No More. Met 'Ahfreaq' lijkt het vijftal dan weer dub uit een ander sterrenstelsel te plukken."
Gunter Van Assche, De Morgen, 07.03.2015, p.88

"Het Antwerps-Gentse leftfield-jazzcollectief STUFF. maakt al jaren het Gentse nachtleven onveilig met onstuimige jamsessies waarbij de muzikanten met hun improvisaties dansen rond samples en grooves als indianen rond een totempaal. Op het titelloos debuut presenteert het kwintet rond drijvende kracht en fijnbesnaard drumtalent Lander Gyselinck acht uitgepuurde jams die de enorme muzikale reikwijdte van de band in de verf zetten. De EWI (elektronische sax) van Andrew Claes (zie ook BRZZVLL) en synths van Joris Caluwaerts (o.a. Zita Swoon en Rudy Trouvé Septet) schilderen warmbloedige popmelodietjes en wobbly grooves tegen een steeds weer verrassende achtergrond. De suspense van ‘Event Horizon’ doet alle nekharen rijzen, ‘Ahfreaq’ klinkt als buitenaardse 80s dub. Veel meer dan een groep conservatoriummuzikanten die zomaar wat nummers van Flying Lotus en Hudson Mohawke covert is STUFF. een geoliede machine met onwaarschijnlijk veel verbeelding, durf en scheppingsdrang. Belgische topkwaliteit, in de traditie van roemrijke vernieuwers als Marc Moulin. De fantastische hoes van Rinus Van de Velde krijg je er gratis bovenop."
Michiel Van Meervenne, RifRaf #263, maart 2015, p.8