Insatiable (The Peter Houben songbook)

Type:album
Formaat:Vinyl LP
Uitvoerder(s):Hamster Axis of the One-Click Panther, Mauro Pawlowski
Label(s):Starman Records
Label code:SMR049
Releasedatum:31.03.2015
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Jazz, Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

A1.The good Lord created hyenas and I can scratch my balls
A2.Insatiable
A3.This vibration is not just a movement of particles in the air
A4.Pinetrees do not lose their fur
B1.Gravedigger
B2.Over the hill
B3.Lift your load (Run your mile)
B4.I'm sick and I'm proud

Perscommentaren

"Wij hebben Mauro eens horen zeggen dat hij zichzelf niet graag hoort zingen. Sommige dingen vallen niet te begrijpen." (...) "De liedjes die Houben schrijft, zijn wel degelijk popliedjes [..], maar dan van het soort zoals niemand anders ze schrijft. Soms meer weerhaken dan melodieën, soms andersom. Maar vooral: nooit doordeweeks, nooit saai. Acht van die liedjes krijgen vandaag door Hamster Axis Of The One Click Panther & Mauro Pawlowski een jazzjas aangemeten, en die staat hen voorbeeldig. Je hoeft geen jazzliefhebber te zijn om de schoonheid van 'Pinetrees Do Not Lose Their Fur' of 'Over the Hill' te kunnen waarderen. Elders helpt het wel. Maar dan zijn er nog altijd Mauro in croon-modus (denk aan Nat King Cole, maar ook weer niet te hard, want Nat King Cole, dat is de absolute top) en die onnavolgbare teksten van Houben om ook de niet-kenners geëntertaind te houden." (***)
Jurgen Beckers, Humo, 31.03.2015, p.154

"Mauro Pawlowski vervelt dezer dagen tot schimmige crooner, terwijl hij de alter ego's van Peter Houben behendig afstroopt." (...) "Bijstand wordt verleend door een geschifte Antwerpse jazzgarde: Hamster Axis Of The One-Click Panther. Hou de dwangbuis binnen handbereik!"
Gunter Van Assche, De Morgen, 28.03.2015, p.86

"Het gezelschap stortte z¡ch op composities van Peter Houben, de Limburgse jeugdvriend van Pawlowskì. Hoe rijk diens popsongs zijn (voor Nemo tot Benny Zen, maar ook Mitsoobishy Jacson mét Pawlowski), blijkt uit deze compleet verbouwde, erg vrij geïnterpreteerde jazzversies, vol sterk saxwerk van Lander Van den Noortgate (alt) en Andrew Claes (tenor), en zanger Mauro die zich heerlijk kan uitleven in de absurdistische teksten."
Willem Jongeneelen, OOR 2015/04, april 2015, p.76

"‘Insatiable’ is het resultaat van een kwintet uit de alternatieve jazzscene dat een verbond aangaat met de grootste stoorzender uit de nationale rock- en popwereld. De groep in kwestie is Hamster Axis Of The One Click Panther, gevormd door vijf gasten die continu flirten met stijlnormen uit zowel jazz als rock. Van CC Luchtbal kregen ze een carte blache als artist in residence. Eén van hun notoire genodigden was allround muziekomnivoor Mauro Pawlowski. Bleek dat ze allen nogal een zwak hadden voor wat componist Peter Houben zoal uit zijn pen tovert. Mauro haalde zijn gitaar tevoorschijn, nam plaats achter de micro en de vijf begeleidden hem met hun typisch verwrongen aanpak. Vooral saxofonisten Andrew Claes en Lander Van den Noortgate weren zich als ware duivelsuitdrijvers. Pawlowski wiens ogenschijnlijke nonchalance ondertussen een sensueel handelskenmerk werd, speelt de rol van crooner in dienst. Met dadaïstische titels als ‘The Good Lord Created Hyenas And I Can Scratch My Balls’ en ‘Pinetrees Do Not Lose Their Fur’ is de link met Zappa vlug gelegd. Ook muzikaal gaat die vergelijking regelmatig op. Daarnaast vallen de onweerlegbare pararellen op met welbepaalde stukken uit het oeuvre van Nick Cave en Lou Reed. Langzaam kervend tot de laatste noot, is dit een soundtrack voor late uurtjes maar enkel voor verwittigde luisteraars."
(gtb), RifRaf #264, april 2015, p.20