Thin Walls

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Balthazar
Label(s):PIAS Belgium
Label code:PIASR780CD
Releasedatum:30.03.2015
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Decency
2.Then what
3.Nightclub
4.Bunker
5.Wait any longer
6.Dirty love
7.Last call
8.I looked for you
9.So easy
10.True love

Perscommentaren

"Balthazar is een groep die zijn hoogtepunt al bereikt leek te hebben: `Rats'. (...) "Maar wat blijkt: nu hebben ze een plaat gemaakt die nog beter is. 'The Queen Is Dead' na 'Meat Is Murder', 'Let It Bleed' na 'Beggars Banquet', 'Ziggy Stardust' na 'Hunky Dory'." (...) "Balthazar in topvorm. Dat doen ze als niemand anders: invloeden aantikken, de grote song toelaten, en er dan met onnavolgbare klasse een eigen draai aan geven. Leonard Cohen in de strofes van die fantastische single `Then What' (weer een goeie titel), en dan in de refreinen lekker melancholisch eighties gaan, zonder het hier en nu te verloochenen. Tom Waits en Marc Ribot in de rommeldrums en de droge single note-gitaar van `I Looked for You'. The War On Drugs in `Last Call'" (...) "Als `Thin Walls' gedaan is, heb ik altijd zin om de plaat meteen opnieuw op te zetten. And guess what? Dááág." (****)
Jurgen Beckers, Humo, 24.03.2015, p.152

(...) "een schitterende plaat. Ondanks een andere modus operandi - met songs die tussen de soep en de patatten (lees: op tournee) zijn geschreven - biedt deze derde van het West-Vlaamse vijftal herkenbare klasse. Sierlijke (viool)arrangementen, lovesongs wars van clichés, die typerende groepszang en de droogste baslijnen aan deze kant van Danger Mouse: ziehier een groep die met veel zorg een eigen klankenpalet heeft samengesteld en daarmee nog lang niet is uitgeschilderd. Thin Walls bevat songs Bacharach en Cohen waardig." (****)
Kurt Blondeel, Focus Knack, 01.04.2015, p.43

(...) "een boeiende, meeslepende plaat. We horen veel creatieve ideeën en fijne melodielijnen die meteen blijven hangen. ‘Then what’ en ‘Dirty love’ trekken de kaart van synthpop, ‘Nightclub’ en ‘I looked for you’ drijven op bluesrock. Het zijn herkenbare formats die aan de ingenieuze klankwereld waarvoor Balthazar bekend is, spontaneïteit en popgevoel toevoegen." (****)
Peter Vantyghem, De Standaard, 01.04.2015, p.D8

"Niet eerder schreef de band zulke prachtige, op het eerste gehoor zonder veel opsmuk vastgelegde popliedjes als Bunker, So Easy Dirty Love en opener Decency, dat qua sfeer opvallend dicht tegen de laatste rustige tracks van Arctic Monkeys aanleunt. Hoewel Balthazar ook live volkomen terecht een steeds grotere reputatie geniet, lijken stadionknallers te ontbreken. Dat wordt dus wat stiller genieten op de festivals, want de band bouwde met Thin Walls wel degelijk opnieuw een groots monument."
Willem Jongeneelen, OOR 2015/04, april 2015, p.76

"Dit derde album, tot stand gekomen in een verlaten klooster, toont hoe de zingende songschrijvers Maarten Devoldere en Jinte Deprez andermaal meesterlijk jongleren met dynamiek. Of het nu vederlicht en ingetogen of euforisch en ietsje pompeuzer is, steeds klinkt Balthazar even verleidelijk en meeslepend. West-Vlaamse wereldklasse!" (8/10)
Gunter Jacobs, Het Belang Van Limburg, 28.03.2015, p.40

"Neem die titel van het nieuwe album van Balthazar maar letterlijk want de afgelopen jaren is de band bijna uitsluitend geconfronteerd geweest met heel dunne muren in hotelkamers, tourbussen en zelfs kloosters. ‘Thin Walls’ is dan ook een plaat die uitsluitend op tour vervaardigd is. Het moet daar plezant geweest zijn op die road trip doorheen Europa want het merendeel van het album klinkt verrassend zonnig en opgewekt. ‘Wait Any Longer’ en single ‘Then What’ doen denken aan de sfeer van oranjekleurige zonsondergangen die The War On Drugs ook wel eens durft op te roepen, ‘Last Call’ is verrassend poëtisch en Dylanesque en ‘I Looked For You’ brengt een excentrieke dronkenmanslied à la Tom Waits. Dit alles wil niet zeggen dat Balthazar niet meer de ultieme band is voor het mysterie van de nacht en het duistere avondvallen. ‘Nightclub’ vertelt je via een stompende baslijn hoe vrouwen op te pikken in obscure bars, ‘Dirty Love’ en opener ‘Decency’ ademen dan weer dé kenmerkende Balthazar-sfeer en met opnieuw een fantastische epische afluister in de rangen (‘True Love’) gaat Balthazar gewoon verder met waar de band mee bezig was, de wereld veroveren. Snel terug die tourbus in!"
Pieter Slangen, RifRaf #264, april 2015, p.13