Rose of Jericho

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Kris Dane
Label(s):PIAS Belgium
Label code:941.B385.022 / PIASB385CDX
Releasedatum:10.10.2014
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Golden rain
2.True desire
3.Rose of Jericho
4.Sweet on you
5.Hollywood
6.I believe
7.Run dry river
8.Freebird
9.Bound to please
10.Saturday night

Perscommentaren

"Rose of Jericho is niets minder dan een instant classic. Een plaat waarop niet alleen zijn meesterlijke songmeesterschap centraal staat, maar ook zijn warme, vaak intieme zangstem." (...) "het zijn de songs zélf die schitteren, en niet worden verstikt door tot aan de hemel opgebouwde keyboards of donderende drums. Openingsnummer 'Golden Rain' legt de lat meteen hoog: een wondermooi, tijdloos nummer met huiveringwekkend mooie strijkers die de melodie helemaal opentrekken. Het is een lovesong, maar dan zonder het pathos die daar zo vaak gepaard mee gaat." (...) "Zo kunnen we elke song uit elkaar halen, en nadien - met telkens een ander superlatief erbij - weer in elkaar steken. Maar zelfs dat zou deze plaat tekortdoen. Rose of Jericho is de plaat die Kris Dane eindelijk uit het donker zal lichten. Het werd tijd." (*****)
Bart Steenhaut, De Morgen, 23.10.2014, p.39

(...) "Rose of Jericho [luidt] hoorbaar de klokken der bevrijding. Op enkele kleine amerikanismen in stijl en taalgebruik na zijn alle gekunsteldheden uit Kris Danes songschrijfmetier weggeborsteld. Of hij nu voor orkestrale folkpop opteert (Golden Rain en True Desire), voor bezwerende, stoffige blues (Sweet on You) , of zijn neus mijmerend in een country-noirbries steekt (Saturday Night) : Dane wikkelt bijwijlen prachtige melodieën in een somptueuze instrumentatie, maar toch betrap je hem nergens op een noot te veel. Gracieuze strijkersarrangementen in het midden (bedacht door Chris Elliott, de man die ook Amy Winehouse en Adele van groot nut was), glorende dameskoorzang op de flanken, de langoureuze stem en gitaar van Dane zelf in de spits: het smelt allemaal samen tot een haardvuurwarm en natuurlijk geheel. Hier met die spots!" (****)
Kurt Blondeel, Focus Knack, 29.10.2014, p.45

"Kris Dane heeft er al een grillig parcours opzitten. Met cd's als ‘Fe Is A Male Mystic’ en ‘Boy,26’ was hij vooral zijn tijd ver vooruit. Sinds ‘Songs Of Crime And Passion’ is het de intimistische singersongwriter in hem die de bovenhand haalt. Ook op deze ‘Rose Of Jericho’ ontpopt hij zich als een zuivere poëet. Nieuw deze keer is het perfect gedoseerde gebruik van strijkers. Hierdoor zijn de parallellen met Nick Drake onvermijdelijk maar Dane blijft gelukkig zichzelf. Even lijkt het of de hel gaat losbarsten in pure Cream-stijl (‘Sweet On You’) maar al vlug worden alle pionnen terug op hun plaats gezet en gaat de romancier verder op het ingeslagen pad. Dane slaagt er nog steeds in te verrassen en dat kan je tegenwoordig van weinig artiesten zeggen in dit milieu. Dat Tom Elmhirst (Arcade Fire) achter de knoppen zat, was een goede zet die hopelijk ook een stap naar internationale erkenning is voor Dane. Voorstelling op 17 oktober in de AB."
(gtb), RifRaf #259, oktober 2014, p.22

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Ik ben door de woestijn gegaan' (17.12.2014)
Kris Dane kruipt Wondermooi uit de vergetelheid (23.10.2014)