X (Live)

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Dez Mona
Label(s):Majestic vzw
Label code:MJC008 / BC0693CD / B01.0693.022
Releasedatum:17.03.2014
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Pop / Rock
Taal:Engels

Track-info

1.Sister (X Live)
2.Live the life (X Live)
3.Lack of love (X Live)
4.She says it's not for long (X Live)
5.Suspicion (X Live)
6.A part of us all (X Live)
7.The back door (X Live)
8.Blue girl (X Live)
9.Carry on (X Live)
10.Get out of here (X Live)

Perscommentaren

"Al tien jaar lang stippelt Dez Mona een volstrekt unieke koers uit. Hun theatrale muziek sloopt hokjesdenken en dankt haar magie goeddeels aan de dramatische performances van Gregory Frateur en Nicolas Rombouts." (...) "X toont de vele gezichten van Dez Mona, van jazzy spiritual over barok tot gitzwart chanson. Door 'The Back Door' loeren Tom Waits en cajón, en in de uitzinnige afsluiter 'Get Out of Here' klauwt deraillerend gitaargeweld je oren open. Koester dit veelkleurige kleinood." (****)
Gunter Van Assche, De Morgen, 13.03.2014, p.M6

"De vroegste invloeden, van jazz en negrospirituals tot tango en chanson, schemeren anno 2014 nog steeds door. Dez Mona is wel alsmaar minder dwars en meer toegankelijk gaan klinken. Dit live-album fungeert als een puike tussentijdse inventaris. De 'best of'-selectie, waaronder het nu al klassieke Suspicion, bevriest de metamorfose in het huidige groepsgeluid. Donker, theatraal, subtiel en intens; ook een voorheen onuitgebracht nummer en de van Mahalia Jackson bekende gospeltraditional Live the Life ademen al de troeven die Dez Monaconcerten typeren. Van deze groep hebben we het laatste nog niet gehoord." (****)
Gunter Jacobs, Gazet Van Antwerpen, 15.03.2014, p.41

"Ondanks dat Gregory Frateur en Nicolas Rombouts nooit voor de gemakkelijkste weg gekozen hebben - jazz, gospel, tango en opera zijn nu eenmaal niet de populairste genres - is de ster van Dez Mona blijven rijzen om nu op een prominente plek aan het belpopfirmament te staan schitteren. In 10 jaar evolueerden ze van een jazzy duo naar een hechte groep waarin ze het talent van o.a. multi-instrumentalist Tijs Delbeke (Yes Sir Yes), drummer Steven Cassiers (Dans Dans), gitarist Sjoerd Bruil (Hitsville Drunks) en op accordeon Roel van Camp wisten in te lijven. Het is met deze constellatie dat ‘X’, een soort live best of, werd opgenomen. Maar de ware ster van Dez Mona zal de stem van Frateur blijven, die zich met een ogenschijnlijk gemak door de songs lijkt te meanderen, zonder daarbij één enkele toonhoogte over te slaan. Absolute hoogtepunten van de plaat zijn o.a. ‘She Says It’s Not For Long’, een jazzy song waaraan je je kunt koesteren als een warm haardvuur, het poppy Suspicion’ waarin in de outro een vocale wervelwind verweven zit en ‘A Part Of Us All’, voorzien van de mantra “times to cherish and things to live for”, waarmee de muziek van Dez Mona kort samengevat kan worden. Straffe plaat en laat het een aanzet zijn om Dez Mona live aan het werk te zien. Je kunt er onmogelijk emotieloos bij blijven."
(ow), RifRaf #254, april 2014, p.20

"X bevat louter hoogtepunten. Twee moeten er genoemd worden: het door een bas gedragen The Back Door, waarin Frateur ook vocaal alle registers opentrekt en dat doordendert naar een hemelse climax, en het ingehouden A Part Of Us All, dat voor een warm saamhorigheidsgevoel zorgt en iedereen zachtjes doet meezingen. 'These are times to cherish and things we live for.' Meesterlijke band. Mooier kan livemuziek niet worden vastgelegd."
Willem Jongeneelen, OOR 05, mei 2014, p. 73