Nature fear

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):School is Cool
Label(s):Sony Music Entertainment Belgium
Label code:88843055972
Releasedatum:21.03.2014
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Black dog panting
2.Wide-eyed & wild-eyed
3.Envelop me
4.Tryst
5.Golden grey
6.The soothing sound of breaking bones
7.Hollow hill
8.Your body and me
9.Blue jeans
10.Tusks
11.Cursing, let me in

Perscommentaren

"De tweede plaat van School Is Cool, Nature Fear , klinkt donkerder, gelaagder en ook persoonlijker dan hun eerste . Maar het jongetje in zanger Johannes Genard is nog altijd van de partij." (... ) "In School is Cool-debuut Entropology (2011) zat de jeugdige energie die ook hun concerten tekent. Met Nature Fear schakelt de band meestal een versnelling lager, maar ook een niveau hoger."
Michael Ilegems, Focus Knack, 19.03.2014, p.28

"Zat de tristesse op [Entropology] - in 'In Want of Something', bijvoorbeeld - nog verborgen onder warme, opzwepende muziek, dan mag de buitenkant nu ook ongegeneerd donker klinken. Bovendien lijkt School Is Cool zichzelf ook op vocaal vlak te beteugelen, wat de songs ten goede komt. Eén en ander wil overigens niet zeggen dat de band het schrijven van festivalanthems verleerd is: huidige single ‘Wide-Eyed & Wild-Eyed’, ‘Tryst’ en ‘The Soothing Sound of Breaking Bones’ behoren tot die categorie."(...) "De klasse zit ’m in het feit dat School Is Cool met z'n nieuwbakken synthobsessie niet de vaak wat makkelijke nite versions-dansvloertoer probeert op te gaan, maar raadselachtigheid in hun rootsy meezinggeluid wil brengen. Een spanning die werkt. Waarmee we niet gezegd willen hebben dat de Vuurwerk-remix van 'Black Dog Panting' niet de ideale manier is om het weekend in te gaan." (***)
Katia Vlerick, Humo, 25.03.2014, p.159

"Drie jaar heeft ‘Nature Fear’ op zich laten wachten als vervolg op het succesverhaal van ‘Entroplogy’. De eerste 20 seconden van ‘Black Dog Painting’ kondigen zich aan als een falen van hardware om dan over te schakelen naar een schijnbaar drastische koerswending van sound. Gedempte, Kraftwerkachtige beats sluimeren door de met verschillende lagen elektronica opgesmukte song. Maar deze stijlbreuk duurt slechts 1 song en wordt gecorrigeerd door ‘Wide-Eyed & Wilde-Eyed als barokke, old school School Is Cool. Prominent aanwezig blijven de uit de jaren ’80 weggeplukte synths en een overweldigende percussie. ’Tryst’, ‘The Soothing Sound Of Breaking Bones’ en het hypernerveuze ‘Your Body And Me’ lijken van ‘Entropology’ geplukt te zijn. Mooi ook hoe de bandleden filmische soundscapes en exotische ritmes weten te combineren in ‘Envelop Me’. Een klein experiment met vervormde stemmen en een spookachtige sounds wordt er aangegaan in ’Hollow Hill’. Voor de drumritmes van ‘Tusks’ lijkt men inspiratie te hebben opgedaan bij de dreigende oorlogspercussie van ‘Tusk’ van Fleetwood Mac. Enkel ‘Golden Grey’ en ‘Cursing, Let Me In’, twee songs gespeend van alle opsmuk, blinken uit in soberheid. ‘Nature Fear’ lijkt dan ook een logisch vervolg op het debuut. Maar met ‘Black Dog Painting’ blijft de optie van een koerswijzing open. Minder cool is dat na het afwerken van de plaat, spring-in-’t-veld en podiumbeest Andrew van Ostade de groep heeft verlaten. Live zal het dan toch nooit meer hetzelfde zijn."
(ow), RifRaf #254, april 2014, p.24

"Genard kijkt opnieuw op geheel eigen wijze naar onderwerpen waar jonge mensen zich mee bezighouden. Onderweg trok hij een paar stevige zevenmijlslaarzen aan en liet zijn deels vernieuwde band minder verwachte muzikale paardensprongen voorwaarts maken. (...) Experimenten, elektronica, vervormde vocalen en ook razende analoge ritmes te over op Nature Fear. Eigenlijk doen slechts een paar tracks (...) nog aan het oude geluid denken. De ontwikkeling gaat voort en het eind is nog lang niet in zicht."
Willem Jongeneelen, OOR 04, april 2014, p. 93

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Onze diagnose: U hebt Nature Fear' (19.03.2014)
'Nieuw bloed laat onvermijdelijk sporen na' (18.03.2014)