Cirque

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Flip Kowlier
Label(s):Petrol (label)
Releasedatum:11.2013
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):nederlandstalige pop
Taal:Nederlands

Track-info

1.Intro
2.Directeur
3.Cirque
4.Floske
5.1 Maand
6.Angelique zingt
7.Jinzame vinten
8.Pony
9.Detox Danny
10.Mario
11.Feit

Perscommentaren

"Tegen alle trends in hebben Flip Kowlier en Wouter Van Belle Cirque gemaakt. Violen, blazers, West-Vlaamse teksten en een topproductie." (*****)
Peter Vantyghem, De Standaard, 09.11.2013, p.4

(...) "eens de titelsong eraan komt, merk je dat de muziek rijker dan ooit klinkt, en in nummers als '1 Maand' en 'Angelique zingt' wordt Flip opnieuw de empathische songschrijver waar we zo'n zwak voor hebben. Prachtige productie van Wouter Van Belle, en - door toedoen van een heuse brassband, een strijkkwintet, vibrafoon en marimba - hartverwarmende arrangementen. Kortom: zijn beste plaat." (***1/2)
Gunter Van Assche, De Morgen, 31.10.2013, p.M5

"Anno 2013 behandelt Kowlier grotendeels dezelfde thema’s als twaalf jaar geleden op ‘Ocharme ik’: een gevoel van vergankelijkheid, de blik van de outsider, de vaststelling dat de liefde kwetsbaar maar net daarom zo waardevol is." (...) "Cirque’ is een weelderige plaat: subtiel aangebrachte lagen strijkers en blazers zorgen voor een sfeertje dat prima afsteekt tegen de sobere verteldrang. Kowlier weet zich daarbij geholpen door arrangeur Andrew Powell (het is ook hém die u hoort als John Miles’ ‘Music’ uw radio vervuilt) en de London Chamber Orchestra. Hij mixt uptempo swing, slapstickparlando, schemerlichtslows en plattelandspop door elkaar, en het resultaat klinkt vooral ménselijk." (***)
Frederick Vandromme, Humo, 19.11.2013

"Met vertrouwde producer Wouter Van Belle werkte Kowlier hard aan Cirque, een soort themaplaat waarop het oude circuswereldje voor zoveel meer staat. De weemoed waarmee het circus van nu wordt beschreven, is eigen aan Kowlier. In ’t Hof kan hij die van zich afrappen, als solo-artiest vormt ze een essentieel onderdeel van ondertussen vijf albums. Zelden kreeg die zo mooi vorm als op dit dure - inclusief orkest - in Londen opgenomen werkstuk." (****)
Stef Vanwoensel, Het Belang Van Limburg, 23.11.2013, p.8


"De vijfde soloplaat van Kowlier - een soortement conceptalbum dat begon te rijpen nadat hij met zijn zoontje Vince een circus in Mariakerke had bezocht - is misschien wel zijn beste sinds zijn debuut ‘Ocharme Ik’ (2001). Groots van opzet en opgevat als een classic album waarbij kosten noch moeite werden gespaard. De City Of Cambridge Brass Band en het London Chamber Orchestra tekenden present tijdens de opnamesessies van de blazers en strijkers in Abbey Road. Hoed af voor de arrangementen en orkestraties van Andrew Powell. Check in dit verband zeker de nogal magistrale single ‘Directeur’. Over the top is het album dankzij de productie van Wouter Van Belle gelukkig nooit. ‘Cirque - De Avonturen van Willy Mariette Warlop’ is vooral een verhalende liedjesplaat die de romantiek, de authenticiteit, de vertedering en de verloedering van een circus in de kijker plaatst. Via songs met veel pit (‘Detox Danny’, ‘Jinzame Vinten’), een heerlijk seventiesdeuntje (‘Floske’), een schoon liedje waarmee Kowlier het hoger register van zijn stem verkent (‘Mario’) en een track waarbij Kowlier-de-rapper het even overneemt van de singer-songwriter (‘1 Maand’). Ambachtelijke kwaliteitsplaat pur sang."
Bram Vermeersch, RifRaf #251, december 2013, p.21

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Flip is de grootste romanticus van Vlaanderen' (09.11.2013)
Circus zonder commerce (09.11.2013)