King Dalton

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):King Dalton
Label(s):Waste My Records
Label code:WMR005
Releasedatum:08.08.2013
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Blues & Roots, Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Medicine man
2.Diligence
3.Devil
4.The day I will be dead
5.Feminin force
6.Tonight?
7.Black ice
8.Devotion
9.Sudden deafness
10.6PM
11.Every single one
12.Centre of the circle

Perscommentaren

"Ze zijn digitale dummy's, vermengen blues en jazz met mediterrane ritmen, en toch klinkt King Dalton helemaal als een band voor vandaag" (...) "De songs klinken erg dynamisch, zoals in flamenco, maar ook zoals in eigentijdse dance." (****)
Peter Vantyghem, De Standaard, 07.09.2013, p.6

(...) "Als een vogelvrije schurk schiet deze Dalton alle richtingen uit: van de woestijn (het bluesy 'Devotion') tot de grens tussen Mexico en Texas ('Medicine Man') en zelfs de kosmos (een Pink Floyd-esk 'Every Single One'). Nu eens klinkt King Dalton psychedelisch, dan weer kiest ze voor een bezwerende groove om te eindigen bij bleekschetenfunk ('6pm'). Knap debuut, maar live vast nog spannender." (***)
Gunther Van Assche, De Morgen, 23.08.2013, p.7

"een even bezwerende als aanstekelijke mix van blues, jazz en folk met een funky inslag."
Dirk Steenhaut, Focus Knack, 25.09.2013, p.29

"De hoopvolle “Inch Allah” van bassist Tomas De Smet (zie interview in de juli/aug-RifRaf) werpt zijn vruchten af. De eerste plaat van King Dalton is, ondanks het strakke opnameschema en de heel nipte deadline, een feit. Los van de voorgeschiedenis van de groepsleden nemen de van AedO bekende broers Pieter (zang, gitaar, baritonsax) en Jonas De Meester (slide gitaar), zangeres Jorunn Bauweraerts (Laïs) en Tomas De Smet (Zita Swoon, Think Of One, The Broken Circle Bluegrass Band) een verse start met ‘King Dalton’. Het zelfgetitelde debuut is een groepsplaat die zowel verschillende richtingen uitgaat als een sterke coherente indruk nalaat. Iets subtieler dan de live-sets en daardoor ook rijker qua schakeringen. ‘The Day I Will Be Dead’ is een indie groove-song met een psychedelische vibe; ‘Every Single One’ blijkt Pink Floyd van een goed zweefjaar; en ‘Devotion’ blinkt uit in de rubriek woestijnblues. Geen gebrek aan uitstekende songs. ‘Black Dice’ is de geslaagde sleeper met Moondog-Jr.-invloed; het tex-mex-hoogtepunt ‘Medicine Man’ passeert moeiteloos de kwaliteitscontrole; en het etnische folkkantje van topsong ‘Diligence’ is tevens een verrijking. Net als ‘6pm’: het bewijs dat blanke funk goed kan klinken, zolang je Zappa en Waits maar als voorbeelden neemt. Sterk debuut van een heel interessante band."
Bram Vermeersch, RifRaf #248, augustus 2013, p.16

"Het beste bewijs dat het wel snor zit: songs als 'Medicine Man', 'Devil', 'Black Ice', die ook in andere, meer conventionele bezettingen moeiteloos overeind zouden blijven. Fijn plaatje, noemen we dat." (***)
(tr), (cv), Humo 3814, 8 oktober 2013, p. 157

"Belgische aarde blijkt een prima voedingsbodem voor het ontkiemen van kruisbestuivingen. King Dalton is er weer zo een, met leden uit de folkband AedO, het vocale damestrio Laïs en de popgroepen Zita Swoon en A Brand. (...) Dankzij de hoge stem van twintiger Pieter De Meester, die qua klankkleur en vibratie bijzonder dicht tegen de jonge Stef Kamil Carlens aanschurkt, en het rijke (veelal akoestische) instrumentarium ligt een verwijzing naar Moondog Jr. iets te voor de hand. Deze jazzy avant-garde-folkblues gaat veel breder; de band bezit ook de rauwheid van Captain Beefheart en hun moderne vintage songs dragen, mede dankzij de complementaire stem van zangeres Jorunn Bauweraerts, veel ontroerend mooie, melancholieke pracht en praal in zich."
Willem Jongeneelen, OOR 11, december 2013, p. 85

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Woestijnblues uit Kalmthout (07.09.2013)