Faerge

Type:album
Formaat:Vinyl LP
Uitvoerder(s):Machtelinckx/Badenhorst/Jensson/Wouters
Label(s):el NEGOCITO Records
Label code:eNR011
Releasedatum:04.01.2013
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):free & experimental jazz

Track-info

A1.Ladakh
A2.Hymne
A3.Louisiana
A4.Früh Stuk
B1.Almost gypsy
B2.Faerge
B3.Prayer
B4.Zeilen, heuvels
cd09.Danish funeral
cd10.It could be beautiful

Perscommentaren

"een opmerkelijk volwassen plaat" (...) "De elegante en melodieuze composities die deze jonge gitarist aflevert, bezitten een grote verleidingskracht: geen al te abstracte themas hier, maar vaak meezingbare liedjes hymnes, bijna. Ze worden met wisselende intensiteit gespeeld door een ongebruikelijke bezetting van twee elektrische gitaren (Machtelinckx en Hilmar Jensson), klarinet of saxofoon (alweer een prachtige Joachim Badenhorst) en contrabas (Nathan Wouters). Na meerdere beluisteringen wordt duidelijk hoe strak gemillimeterd en vol uitgekiende spanning de op het eerste gehoor getemperde en meanderende muziek van dit kwartet wel is." (****)
Frederik Goossens, Focus Knack, p.49, 16.01.2013

"'Ladakh' is een speelse opener, maar meestal trekt de muziek traag voorbij. Machtelinckx creëert een soort kamerjazz vol verleidelijke kleuren. Met vrije improvisatie en effecten zoals op 'Zeilen, heuvels' belanden we in een soundscape die overgaat in alweer een pakkende melodie. Faerge neemt je mee op een melancholieke reis langs landschappen die zowel in IJsland als de VS kunnen liggen. Machtelinckx mijmert, hunkert en vindt knappe instrumentencombinaties." (***)
Karel Van Keymeulen, De Standaard, p.c17, 12.01.2013

"Een Belgisch-IJslands kwartet met als centrale man gitaristcomponist Ruben Machtelinckx en verder nog saxofonist-klarinettist Joachim Badenhorst, bassist Nathan Wouters en de IJslandse gitarist Hilmar Jensson. Hun debuut, ‘Faerge’ (veerboot in het Deens), is een rustige trip op zilte binnenwateren ergens in het hoge noorden. Je ziet zo de landschappen, al dan niet in mist gehuld, aan je oog voorbij trekken. Dit is muziek met een zeer hoog poëtisch karakter en sterk filmische inslag. Machtelinckx en Jensson bewijzen dat de combinatie van twee gitaren niet altijd tot decibel(rock) leidt, integendeel. Badenhorst kleurt heel subtiel alles in terwijl Wouters voor de afwerking met een klare lijn zorgt. Prachtig uitgegeven op vinyl met kunstwerk van Koen van den Broek. Je krijgt er de cd bij met twee extra tracks. Een meesterwerkje over heel de lijn. Zeker voor wie de speciale lp/cd box ‘Harcore Will Never Die, But You Will’ van Mogwai in huis heeft met daarop ‘Music For A Forgotten Future’."
Georges Tonla Briquet, RifRaf #242, januari 2013, p.21

Hoewel geen meesterwerk is Faegar een bijzonder beluisterbaar debuutalbum dat voor dit kwartet het beste doet vermoeden voor de toekomst. Het fraaie artwork van Koen van den Broek - een Antwerpse schilder van wie het werk zo mogelijk nog Amerikaanser is dan America - maakt van de lp Faerge bovendien nu al een collector's item.
(Patrick Auwelaert, Kunsttijdschrift Vlaanderen nr. 345, juni 2013, p. 119)