Feiten

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Ellen Schoenaerts Kwartet
Label(s):Radical Duke Entertainment
Label code:RD0014 / 473.A007.020
Distributeur:PIAS Belgium
Releasedatum:12.11.2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):nederlandstalige pop
Taal:Nederlands

Track-info

1.Ik doe heel erg mijn best om mijn leven leuk te vinden
2.Gelukkig zijn (te leven als gingen we nooit meer voorbij)
3.Eén
4.Na een gesprek met R.
5.Feiten
6.Saai (een lied over eeuwigheid en spijt)
7.Hier sterft de mens
8.Het avondrood
9.Duet (afscheid van het manschap P.)
10.Lieve jongen (voor de kleine heer Oliver Willy P.)

Perscommentaren

"Het was lang geleden dat iemand de Nederlandse taal zo uitgerekt, gepijnigd en bezield liet klinken en ze zo'n essentiële glans gaf als Ellen Schoenaerts op haar debuutalbum. Een plaat waarop geen woord of klank zomaar te blinken staat." (...) "Zo helder en fris zijn de liederen geschreven dat het Nederlands een nieuwe taal lijkt." (****)
Peter Vantyghem, De Standaard, 10.11.2012, p.c16

"Dat dit debuut onder de vlag van het Ellen Schoenaerts Kwartet de wereld wordt ingejaagd, is geen valse bescheidenheid: de drie topmuzikanten (Liesa Van der Aa, Ephraim Cielen en Tijs Delbeke) plus producer Simon Lenski hebben inventieve, fantasierijke arrangementen bedacht, van speels (...) tot bezwerend (...). 'Feiten.' wisselt weemoed af met woede, en is na 'Coexist' de tweede plaat die ons dit najaar tot tranen toe beroerd heeft." (***1/2)
(cv), Humo 3767, 13 november 2012, p. 153

"Vanaf de eerste zin op dit debuut van deze Vlaamse zangeres/actrice (...) ben je als luisteraar bij de les. (...) Haar teksten snijden door de ziel. (...) Schoenaerts is een ongeslepen parel met een rauwe, ongeschoolde stem die soms door merg en been gaat. Vanwege de oprechtheid, maar ook vanwege de combinatie met die geweldige muziek, vervaardigd door Liesa Van der Aa en muzikanten uit onder meer DAAU, Dez Mona en Sir Yes Sir."
Willem Jongeneelen, OOR 02, februari/maart 2013, p. 93

"De nieuwe getalenteerde telg uit de Schoenaerts-clan (naast opa Julien en nonkel Matthias) maakt met ‘Feiten.’ een opmerkelijk muzikaal debuut. Met het hart op de tong legt Ellen haar ziel bloot en laat dit muzikaal vertalen door Tijs Delbeke (dEUS, Yes Sir Yes), Ephraim Cielen (Braakland/Zhebildung), Liesa Van der Aa en Simon Lenski (DAAU). Met een opleiding aan het Herman Teirlinck Instituut achter de rug, verbaast het ons niet dat er enige theatraliteit aan te pas komt. Het zijn dus nooit vrijblijvende liedjes maar intense vertolkingen van Schoenaerts waarbij we soms echt aan Jacques Brel moeten denken."
(ow), RifRaf #241, december 2012, p.18

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Ik zal er alles aan doen om gehoord te worden' (10.11.2012)