Abraham

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Ifa y Xangô
Label(s):eigen beheer
Label code:/
Releasedatum:11.2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):free & experimental jazz
Taal:Instrumentaal

Track-info

1.Ouverture
2.Kaspars baum
3.Belbo
4.Judith
5.Tereza
6.Colombe
7.Uma
8.Curval
9.Lethe
10.Das Krokodil
11.Strand
12.Dormant
13.Sara
14.Tina, eat the food
15.Lot
16.Troika

Perscommentaren

"Aan branie heeft Ifa Y Xango geen gebrek. Deze zevenkoppige bende uit Antwerpen en Brussel schudt het stof van de conservatoria van zich af en bewandelt paden waarop John Coltrane en Sun Ra hen zijn voorgegaan." (...) "Deze debuutplaat is een geïmproviseerde suite die kolkt als een vulkaan. Tribaal, mysterieus, soms oerend hard en met jeugdige overtuiging gebracht." (***)
Frederik Goossens, Focus Knack, 31.10.2012, p.47

"een uitstekende cd" (...) "de muziek is beïnvloed door Latijns-Amerikaanse volksmuziek, maar denk niet dat je claves of son cubano hoort, het zit allemaal subtieler in het weefsel" (...) " Je hoort een gelaagdheid die soms aan Henry Threadgill doet denken, met kruisende melodische lijnen en verschillende snelheden in bas, piano en percussie. Gebruers stelt zich geregeld dwars op, speelt plagerig traag of echoot slinks een frase van een frontman, maar bewaakt een delicaat sonoor evenwicht. Het resultaat is een rijk geschakeerd landschap met bergen en dalen, open plekken en spelonken, onrust en vrede, maar zonder grote rupturen of clashes."
Didier Wijnants, De Morgen, 15.11.2012, p.33

"Het zevenkoppige ensemble Ifa y Xango [..] bewandelt op Abraham ongewone paden."Pianist Seppe Gebruers laat zich opmerken in het mooie 'Tereza'. 'Colombe' wordt intelligent opgebouwd met een wringende maar swingende ritmesectie en verschillende solo's. Soms bouwen ze een nummer rond een centraal instrument, zoals de bas in 'Uma'. De nummers vloeien als in een suite in elkaar over. Opwinding, vrije klanken en uitgesponnen nummers wisselen af met sfeervolle miniaturen. Er is een boeiende groepssound, die nog niet af, maar wel veelbelovend klinkt." (***)
Karel Van Keymeulen, De Standaard, 24.11.2012, p.20

"Jazz en rock zijn goede maatjes sinds de muziek van de bigbands rechtstreeks leidde naar het ontstaan van de rock-'n roll. Ondertussen is er een lange weg afgelegd sinds de crooners en Elvis Presley. Tegenwoordig vervagen de grenzen tegen de snelheid van het licht. Jonge jazzmuzikanten van het conservatorium luisteren ook naar Radiohead en Flying Lotus bijvoorbeeld. Wat de zeven van Ifa Y Xango in hun platenkast of op hun iPod hebben, weten we niet maar ze knutselen al zo extreem als Prefuse 73 of The Mars Volta. Het leverde hen alvast de prijs op van Jong Jazztalent Gent 2011. Een gedurfde keuze want de term jazz wordt heel breed opengetrokken. Voor wie het allemaal wil doorgronden zit er bij de cd zelfs een handleiding met grondplan. Het is alsof Chris Ware zijn nieuwste strip ‘Building Stories’ op muziek gezet werd. Verstorend, vervormend en vooral verrassend. En dit zuiver akoestisch zonder gebruik van enigerlei electro-effecten. Dj Lefto gebruikte al een track in zijn ‘Summer Edition Mix’. Voor wie ook naar Dubtapes, Teun Verbruggen en Mâäk’s Spirit luistert."
Georges Tonla Briquet, RifRaf #242, januari 2013, p.21