Zelenka, J.S. Bach - Lamentationes

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Johann Sebastian Bach, Jan Dismas Zelenka
Uitvoerder(s):Il Gardellino, Damien Guillon, Marcus Ullmann, Lieven Termont, Annelies Brants, Inge Zutterman, Joris Verschueren, Cécile Pilorger, Bart Vandewege, Reinoud van Mechelen
Dirigent(en):Marcel Ponseele
Medewerkers:Ruth Vankillegem (blokfluit), Patrick Denecker (blokfluit), Jan De Winne (traverso), Marcel Ponseele (barokhobo), Ann Vanlancker (barokhobo), Alain De Ryckere (fagot), Julien Chauvin (viool), Annelies Decock (viool), Mika Akiha (altviool), Emmanuel Balsa (barokcello), Korneel Lecompte (contrabas), Guy Penson (orgel), Guy Penson (klavecimbel)
Label(s):Passacaille
Label code:Passacaille 977
Releasedatum:2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:2543
Genre(s):barok

Track-info

Bach Johann Sebastian:
Cantate BWV 46, Schauet doch und sehet, ob irgendein Schmerz sei
Cantate BWV 102: Herr, deine Augen sehen nach dem Glauben

Zelenka Dismas Jan:
Lamentationes I pro die mercuri sancto
Lamentatione Il pro die veneris sancto

Perscommentaren

Deze plaat heet Lamentations . Klinkt chic genoeg om er uw oog op te doen vallen als u snel, want u hebt nog wat anders te doen, doosjes staat weg te tikken in de platenzaak. Nochtans was het Il Gardellino, het voortreffelijke ensemble van barokhoboïst Marcel Ponseele, niet in de eerste plaats om de lamentaties te doen. Dan had het wel alle zes de solocantates opgenomen die Jan Dismas Zelenka aan Jeremiahs klaagzangen wijdde. Ze houden het evenwel bij de eerste twee en voorzien die van contrapunt met twee, inderdaad ook enigszins smartelijke cantates van Zelenka's tijdgenoot J.S. Bach. Dat Il Gardellino kiest voor muziek en de goesting om haar te spelen, eerder dan encyclopedische volledigheid, schetst goed waar het in dit ensemble om draait. Een zeer goede plaat, en ook deze keer voorbeeldig opgenomen.
(Rudy Tambuyser, Focus Knack 28 juni 2012 p. 37)

De registratie straalt een prettig naturel uit, maar de trompet in de basaria van BWV 46 klinkt wel erg zacht
(Paul Herruer, Luister nr. 686 oktober-november 2012, p. 62)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
J.S. Bach, Zelenka (10.2012)