String Trios from the East

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Sofia Gubaidulina, Oleg Paiberdin, Giya Kancheli, Alexander Kneifel
Uitvoerder(s):Goeyvaerts Strijktrio
Label(s):Challenge Classics
Label code:CC72503
Releasedatum:04.2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:002515
Genre(s):20ste eeuw

Track-info

Sofia Gubaidulina: strijktrio

Paiberdin Oleg: Organum A-nn-A

Kancheli Giya:
Time... and again
Rag-gidon-time

Knaifel Alexander leest
Prayer of one going to church

en

6 poems by F. Tyutchev opgedragen aan Elena Frolova


KnaiferlL Alexander
E.F. and three visiting cards of the poet

Perscommentaren

***
De stijlen gaan van de bezwerende modernistische impulsen van Sofia Gubaidulina tot de ijle harmonieuze klanken van Alexander Knaifel en de flarden barokmuziek die in Giya Kancheli's 'Time... and again' binnenwaaien. De jonge Oleg Paiberdin maakt een sterke indruk en het Goeyvaerts Trio treft de passionele lading van deze muziek met scherpe vertolkingen."
Maarten Beirens, De Standaard, 07.07.2012, pc18

De meest ademstokkende muziek heeft het Belgische Goeyvaerts Trio voor het laatst bewaard: Alexander Knaifels E.F. and three visiting cards from the poet is muziek van boven de boomgrens. IJle, ultrahoge en soms eindeloos uitgerekte flageoletten bepalen het klankbeeld, waarin de noten door een zeef lijken te sijpelen. Net als de overige werken op deze cd met Oost-Europeanen, wordt het ongelooflijk goed gespeeld.
Het Goeyvaerts Trio, dat zich toelegt op muziek van pakweg de afgelopen honderd jaar, heeft voor deze opnames samengewerkt met de componisten zelf. Zo draagt Knaifel voorafgaand aan zijn werk zelf de gedichten voor die er een rol in spelen. Maar ook in de overige composities kun je horen dat de musici zich hebben gescherpt aan het kritisch oor van de maker. De muziek van de met twee stukken vertegenwoordigde Georgiër Gija Kantsjeli neigt naar het langdradige, maar het Strijktrio van Sofia Goebajdoelina is muziek op het scherp van de snede. Verrassend is ook het tot het maximum uitgediepte minimalisme in Organum A-nn-A van de Rus Oleg Paiberdin, de jongste en minst bekende componist van de vier.
(Frits van der Waa, De volkskrant 29-02-2012)

Het vijf jaar bestaande Goeyvaerts Strijktrio uit België is één van de opmerkelijkste strijkersensembles die in de afgelopen jaren in de Lage landen zijn ontstaan. ...[] bovendien valt deze groep door zowel zijn repertoire als zijn manier van spelen op. ... [] Wat de drie musici hier qua concentratie en nauwgezetheid presteren grenst aan het onmogelijke. Dat geldt zowel voor de geladen muziek van Goebaidoelina - haar stuk is toch wel verreweg het belangrijkste van de vier - als voor het kostelijke Rag-gidon-time van Kancheli... [] Hoe dan ook, het Goeyvaerts trio heeft niets nagelaten om het de componisten naar de zin te maken.
(Aad van der Ven, Luister nr. 682 april/mei 2012, p. 92)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Goebaidoelina, Kancheli e.a. (04.2012)