Tony the Hindu and the advocates of science & culture

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Benny Zen & the Syphilis Madmen
Label(s):eigen beheer
Label code:BZ00003
Distributeur:Rough Trade Belgium
Releasedatum:26.05.2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Info

Verzameling met 22 miniatuursongs (van maximaal 2 minuten) over inspirerende figuren uit de cultuur- en wetenschapswereld. Op www.bennyzen.com vind je ook bijhorende video's en verhalen over elk van de 22 artiesten en wetenschappers.

Track-info

1.Ringo Starr (You can sleep on the couch)
2.Tina Weymouth (Rolling on the floor)
3.Natalie Merchant (The trees have their proper names)
4.Richard Fernman (All the molecules in you)
5.Mark Everett (Join the bus)
6.Ayrton Senna (Not like the old days)
7.Francis Rossi (A taste for the hard stuff)
8.Pierre Volondat (Inspiration like the Spanish flu)
9.Jimmy White (I just got cable tv)
10.Frida Lyngstad (Treat you good)
11.Jonathan Richman (I tried not to smoke)
12.Ian Dury (Fencing off the bitter square folks)
13.Morrissey (Good guys closing in)
14.Kate Bush (I took some steps today)
15.Stephen Hawking (Grass is good for thinking)
16.Robert Anton Wilson (Come down from Sirius)
17.R Stevie Moore (Thousand miles of tape)
18.Robert Crumb (I can't do it alone)
19.Lee Scratch Perry (Stand unarmed)
20.Nikola Tesla (Everyone has to be plugged in)
21.Daniel C Dennett (The captain of our ship)
22.Terry Gilliam (American boy surrounded by lads)

Perscommentaren

"Met [Jonathan Richman] heeft Benny Zen iets gemeen. Zijn liedjes klinken even minimalistisch. Of ambachtelijk, zo u wilt. Benny Zen zingt zoals dat in de seventies gebeurde. Rechtuit, simpel, ongetwijfeld met minimale opnameapparatuur. De muziek? Een paar akkoorden. Arrangementen? Wat samenzang erbij en klaar is Kees. Dat soort songs hoor je vandaag niet meer. The Magnetic Fields heeft zulke ideeën en Sufjan Stevens was ook zo'n idealist voor hij zich tot een sekte bekeerde. Je hoort dat Houben veel muziek in zich heeft en dus komt er ook muziek uit. De songs zouden meer body kunnen krijgen, maar Houben kiest voor de demo, de eerste take, de naïviteit." (...) "Vraag ons niet het te begrijpen, maar het is leuk en zelfs een beetje een statement." (***)
Peter Vantyghem, De Standaard, 09.06.2012, p.c19

"een multimediaproject dat naast een 'Beatlekse' indiepopplaat ook de website www.bennyzen.com heeft opgeleverd. Even origineel als prettig gestoord, én de moeite."
Bart Steenhaut, De Morgen/DM Magazine, 30.06.2012, p.49

"In de Middeleeuwen reisden troubadours rond om heldendaden van illustere personen te bezingen. Anno 2012 is er Benny Zen aka Peter Houben (Nemo, Mitsoobishy Jacson, Ultracowboy). Op ‘Tony The Hindu And The Advocates Of Science And Culture’ bezingt hij 22 inspirerende personen, van Ayrton Senna tot Stephen Hawking. Elk liedje klokt af onder de twee minuten. Een ambitieuze conceptplaat dus. Gelukkig heeft Benny Zen zijn stijl mee. Het album klinkt nooit hoogdravend waardoor de verzameling van 22 popminiaturen gezapig weg luistert. Bovendien werd er voor ieder lied een clip gemaakt en schilderde Patricia Ghijssens een portret van iedere persoon die bezongen wordt. Bekende auteurs als PDW, Herman Brusselmans en Dirk Draulans schreven bij elk nummer een essay. Al dat lekkers kan je bekijken op de website van Benny Zen. De muziek blijft echter ook overeind zonder de nevenprojecten. Benny Zen heeft zich de voorbije jaren ontpopt als een van de interessantste en creatiefste songwriters van Vlaanderen. Wederom een leuke plaat."
(dm), RifRaf #236, juni 2012, p.16