De held

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):De Held
Label(s):Petrol (label)
Label code:0783131
Releasedatum:06.02.2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):kleinkunst, nederlandstalige pop
Taal:Nederlands

Track-info

1.Vroeg donker
2.Sjaaki
3.De tafel
4.Hebbewil
5.Mensen vallen altijd tegen
6.Weet je wat het is
7.Twee jonge meisjes
8.Alles
9.Als ik met jou praat
10.Kijken mag
11.Typisch Belgisch weer
12.Elke
13.Onder ons

Perscommentaren

"het perfecte debuut" (...) "een instant classic" (...) "zelden een eerste cd gehoord waar de songs tot in de kleinste komma zijn uitgepuurd. Er staat geen woord te veel of te weinig op. Elke zin valt perfect op zijn plaats." (...) "De plaat is opgenomen in een gezellig huis - geen studio - en naast hemzelf speelt enkel Gaëtan Vandewoude mee. Die zou je kunnen kennen van Isbells, nog zo'n groep die graag in de stilte grossiert. Tel daar nog de melancholie van eels bij, gesteld dat Mark Everett in het Nederlands even taalvaardig zou zijn als Raymond of Frank Vander linden, en je krijgt een goed idee van wat je mag verwachten." (*****)
Bart Steenhaut, De Morgen, p.10 (04.02.2012)

"'De Held' telt dertien mooie kleine liedjes, die af en toe langer dan vier minuten mogen duren. De Held zingt in het Nederlands, maar bezondigt zich niet aan grootspraak, nergens aan navelstaarderij of zelfs poëzie. Tekstueel houdt hij het zo beknopt als het kan, en nergens zingt hij zijn onderwerp vast in een hoek. Waardoor 'De Held', afhankelijk van de gemoedstoestand van de luisteraar, de ene keer een opgewekte plaat is, en de andere keer een sombere. (...) Het debuut van De Held is een perfecte plaat voor in de auto, traag op de autosnelweg, met het asfalt nat voor de ogen. En voor vele andere gelegenheden." (****)
Jurgen Beckers, Humo #3731, p.174 (06.03.2012)

"In de liedjes mijmert een mens-alleen over verloren liefde, jonge meisjes die passeren, de bodem van het glas en te veel denken." (...) "Intrigerende groeiplaat." (***)
Peter Vantyghem, De Standaard, p.c23 (11.02.2012)

"Nederlandstalige Radio 1-muziekjes met een angel die stilstaan bij het leven: gitaarbouwer/liedjesschrijver Jo Jacobs broedt er al op sinds ’98. Het zelfgetitelde debuut van zijn alias De Held een ellenlange olifantendracht noemen, is dan ook niet overdreven. Nog een geluk dat Gaëtan Vandewoude (Isbells) op een bepaald moment werd ingeschakeld als producer anders hadden de mijmeringen en rake observaties van Jacobs misschien nooit een weg gevonden naar het publiek. En dat had deze plaat niet verdiend. Denk aan het zachtste van De Mens in de lichtvoetige, speelse jas van Jack Johnson, maar dan toch nog net iets minder vrolijk. De Held is immers een anti-held. En zo is het goed."
Bram Vermeersch, RifRaf #233, p.24 (maart 2012)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Geen woordenmotorpech (*****) (06.02.2012)