Extending playground

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Renée
Label(s):Zealrecords
Releasedatum:20.02.2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):singersongwriter
Taal:Engels

Track-info

1.The fear
2.Little soldier
3.Dum dum dum
4.Like a balloon
5.Fish kiss
6.Elegant elephant
7.Ferdinand
8.Hand on my head
9.Tik a tak
10.Space shuttle sex
11.Bellydancer
12.Giggle

Perscommentaren

"Niet alle platen moeten de popmuziek opnieuw willen uitvinden of trauma's helpen verwerken: soms volstaat het ruimschoots om een stel heldere liedjes heupwiegend (Ferdinand), zwevend (Space Shuttle Sex) of walsend (Like A Balloon) door de speakers te sturen. Tenminste: als ze aan de juiste kant van de dunne lijn tussen gewoontjes en lichtjes betoverend belanden. Geen probleem voor Renée Sys, zo blijkt. (...) We twijfelen er niet aan dat Renée naast 'Extending Playground' nog veel meer in haar mars heeft (...) Maar hopelijk blijft ze ook liedjes schrijven waarvoor we -ook al zijn we te laat- toch nog even in de auto blijven zitten tot ze helemaal afgelopen zijn." (***)
(hs), Humo 3729, p.159 (21.02.2012)

(...) "ingetogen luisterliedjes die na elke beluistering wat meer van zichzelf prijs geven. Ze dringen zich niet op, maar uiteindelijk lokt de intimiteit van liedjes als 'The Fear' en 'Elegant Elephant' je toch uit je kooi. Renée fluistert vaak meer dan ze zingt, en veel meer dan een wolkje piano of een strijkje viool komt er doorgaans niet bij kijken. Maar dat blijkt ruim voldoende om de aandacht tot de laatste noot vast te houden. Wondermooi."
Bart Steenhaut, De Morgen/DM Magazine, p.51 (25.02.2012)

"nummers als 'Dum Dum Dum' en 'Like a Balloon' zijn prachtige, ingetogen (f)luisterliedjes waar je al bij de eerste kennismaking verliefd op wordt. De instrumentatie (spaarzame akoestische gitaar, wat belletjes, shakers, een eenzame strijker, een verstilde piano) is zo minimaal dat je ze haast naiëf zou kunnen noemen, maar dat is in deze context een groot compliment. Vaak zingt ze tegen zichzelf op en lossen de verschillende zanglijnen op als grenadine in een glas water. Een charmante, ontwapenende plaat die het verdient om door een groot publiek ontdekt te worden." (****)
Bart Steenhaut, De Morgen, p.36 (21.03.2012)

"‘Dum Dum Dum’ is de laatste tijd niet meer uit de ether weg te slaan. Een eendagsvlieg, denkt u? Neen, hoewel Renée even schattig en breekbaar lijkt als SoKo, heeft de Gentse haar debuut ‘Extending Playground’ zorgvuldig tot op het bot uitgespit. De songs dobberen tussen jazz en pop (‘Ferdinand’) en spelen op subtiele wijze feeërieke melodieën uit (‘Like A Balloon’). Renée betovert en streeft naar perfectie in haar uitgekiende arrangementen. Fragiele fluisterpop met een hoog knuffelgehalte, als een muziekdoosje met een dansende ballerina. De jonge Gentse ziet Amatorski en The Bony King Of Nowhere in de verte voor zich uit. Renée heeft de inhaalrace ingezet en het moet gezegd: ‘Extending Playground’ is subliem, ontroerend mooi."
(elv), RifRaf #233, p.26 (maart 2012)

"Het is iedere keer weer een feest om een buitensporig talent als Renée Sys te mogen ontdekken. (...) Haar stem is hemels, ook als het sprookje minder mooi is. Haar band speelt sober, de cello geeft de blaadjes aan haar bomen herfstkleuren, de staande bas zorgt soms voor een jazzy touch en het klokkenspel maakt het album rond. Opnieuw een zeldzaam mooi debuut uit Vlaanderen."
Willem Jongeneelen, OOR 03, april 2012, p. 89

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Stiekem droom ik van Pukkelpop' (11.02.2012)
Bal der debutanten (01.02.2012)