In it for the honey

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Merdan Taplak
Label(s):Hasret Records
Label code:HASRET 0001
Distributeur:PIAS Belgium
Releasedatum:02.2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Wereldmuziek, Dance & Electronica

Track-info

1.Hasret
2.Join the circle (Ft. Fat Jon)
3.Chosen ones (Ft. Princess Superstar)
4.Pussy for free
5.J.I.M.S.
6.All out (Ft. Kraantje Pappie & Wenki)
7.Goofy groove
8.Nice to be a girl (Ft. Eline Mabilde)
9.In it for the honey (Ft. The Glimmers)
10.Une affaire à Istanbul (Ft. Sanseverino)
11.Booty trap
12.Hasret (Reprise)

Perscommentaren

"een zoete partyplaat met internationaal appeal" (...) "Met zijn ambitieuze debuut In it for the honey stuurt Taplak zijn sound resoluut de 21ste eeuw in. De man is een bruggenbouwer, een kruisbestuiver. Hij rukt klanken uit hun context en schuift ze in zijn stompende melange. Taplaks grote sterkte? Hij is zich ten zeerste bewust van de wortels van de muziek die hij hergebruikt en die hij laat muteren tot ze in zijn kraam past." (...) "Taplak gidst de luisteraar van verleden naar heden en toekomst en weer terug. Een euforische Turkse halay-dans, kosmische balearic disco, rauwe New Yorkse hiphop, prikkelende elektrofunk, diepgonzende dubstep: het plezier waarmee Taplak tussen genres slalomt, is aanstekelijk." (****)
Sasha Van der Speeten, De Standaard, p. (04.02.2012)

(...) "Een indrukwekkend hoogstandje! En dan spreken we wel degelijk over de dancetracks die de Turks-Antwerpse knoppendraaier serveert. Taplak komt uit de kast als onverzadigbare geilneef ('Pussy For Free') maar toont zich net zo goed een snuggere smid die balearic disco, hiphop, dub, bigbeat en Arabische motiefjes naadloos aan elkaar last. Ook de elegante hand van co-producer Arne 'Styrofoam' Van Petegem laat zich voelen. Zo overtuigt 'Join the Circle' als een broeierige sequel op Chemical Brothers' 'Galvanize', terwijl 'Chosen Ones' (feat. Princess Superstar) zelfs het landerigste feestje op gang kan trekken. Straffe partyplaat." (****)
Gunter Van Assche, De Morgen, p.33 (10.02.2012)

"Logisch dat Merdan Taplak - een Belg met Turkse roots - op het kruispunt van twee culturen staat, maar hij doet er op deze verfrissend gevarieerde eersteling wel meteen zijn voordeel mee. Hij specialiseert zich in pompende dancemuziek, maar in tegenstelling tot de meeste platen in het genre blijft deze niet alleen in een discotheek overeind. De grooves zijn onweerstaanbaar, en gasten als The Glimmers, Princess Superstar en Eline Mabilde zorgen ervoor dat je oren voortdurend gespitst blijven. Wereldmuziek voor mensen zonder oorkleppen op."
Bart Steenhaut, De Morgen/DM Magazine, p.49 (10.03.2012)

"We vallen meteen met de deur in huis: ‘In It For The Honey’ is een meer dan aardige debuutplaat en bevestigt wat al lang geweten was, namelijk dat Antwerpenaar met Turkse roots Merdan Taplak momenteel één van de meest interessante producers uit binnen- en buitenland is. Het eerste bewijs daarvan is ‘Join The Circle’, met strakke vocals van Fat Jon, dat klinkt als een track die The Chemical Brothers vergeten waren te maken. Een paar tracks verder in ‘J.I.M.S.’ is het spelen met bigbeat stuff à la Plump DJ’s of Stanton Warriors, terwijl de seks afdruipt van ’Pussy For Free’ (denk discoglitch die schippert tussen Symian Mobile Disco en Gonzales). Slechts nu en dan blijft een goed idee in de startblokken steken - de hiphopbeat op de titeltrack draagt niet genoeg, maar dan nog… Persoonlijke favorieten zijn ‘Goofy Groove’, dat is samengesteld door een fijnmazig net van stijlen, sounds en beats en tegelijk echt lekker uit de boxen komt knallen en het knetterende ‘Booty Trap’. Het lijkt wel of Taplak op elk van de 12 nummers een ander stukje van zijn muzikale invloeden (van dub tot grime, electro, techno en ver daar buiten) prijsgeeft en als een volleerd meester naar zijn hand zet. Feestje, daar in de AB op 18 februari? You bet!
(mc), RifRaf #232, p.18 (februari 2012)

***1/2
"Een racekar, zo noemde Merdan Taplak zijn debuut 'In it for the Honey' vorige week in Humo. (...) nu we twee weken in diezelfde kar rondgetoerd hebben, kunnen we niet anders dan hem gelijk geven: tussen de intro en de outro serveert hij tien ongemeen zwierige dancepopsongs vol bouncy beats, welgemikte scratches, geestige samples en swingende gastvocalen van onder anderen Fat Jon en Princess Superstar. (...) Geen idee hoe ver we met 'In it for the Honey' zullen raken voor er een paar onderdelen lossen, maar voorlopig scheuren we er nog gezwind mee door de bochten. Vakwerk!"
Kristoff Tilkin, Humo 3729, p. 158

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Twee culturen, twintig genres (04.02.2012)