Ploegsteert

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Het Zesde Metaal
Label(s):eigen beheer
Label code:/
Releasedatum:02.2012
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):kleinkunst, nederlandstalige pop
Taal:Nederlands

Track-info

1.Last van u
2.Ploegsteert
3.Ier bie oes
4.Broers
5.Vanonder
6.Verhus
7.In de plaaster
8.Ge zwiegt
9.Oe est meuglijk
10.Benauwd
11.Met drie

Perscommentaren

"Ploegsteert, zo heet zijn gloednieuwe tweede album. Vol ingetogen oorwurmen, maar zonder ear candy. De geest van Willem Vermandere waait nog steeds door zijn nummers, maar Ploegsteert klinkt ambitieuzer dan het alom bejubelde debuut Akattemets. Meer loutering, minder anekdotiek. 'Ier bie oes' bijvoorbeeld knipoogt naar 'Blind Willie Mc Tell' van Bob Dylan. En live durft Cappelle wel eens 'That Look You Gave That Guy' van Eels naar zijn West-Vlaamse hand zetten. Lach naast traan. Altijd spits, nooit melig. "
Lander Deweer & Matthias Declercq, De Morgen, p.30 (09.02.2012)

(...) "ondanks een verwantschap met Hannelore Bedert, Buurman en uiteraard zijn Westhoekse leermeester zijn er zoals hij geen twee die het Wevelgems over wiegende luisterliederen draperen. Met bedaarde pas, een minimum aan intonatiewisselingen meezeulend, gidst Cappelle je langs aantekeningen over familiale nestwarmte, persoonlijke kortsluitingen en wijlen de wielrenner Frank Vandenbroucke" (...) "Mooie, peinzende opvolger van Akattemets, voor wie de lange en wat vlakke luisterbeurt voor lief neemt."
Kurt Blondeel, Focus Knack 08, p.45 (22.02.2012)

"Een writer’s block. Wannes Cappelle, bezieler van Het Zesde Metaal, kent het fenomeen maar zag het licht in IJsland (de thuishaven van zijn schoonfamilie) en besloot samen met producer Robin Aerts de opvolger van debuut ‘Akattemets’ uit 2008 op te nemen. Cultuurkapel De Schaduw in Ardooie deed dienst als studio, mooi volk als o.a. Tom Pintens, Filip Wauters, Frans Grapperhaus, Bert Huysentruyt en Gregory Frateur (Dez Mona) kwam langs en ‘Ploegsteert’ is een dynamische plaat die donkerder en veel directer klinkt dan Het Zesde Metaal anno 2008. De vergelijking met Willem Vermandere is omwille van het West-Vlaamse dialect en het verhalende aspect misschien snel gemaakt maar Cappelle bedient zich toch van een eigen, hedendaags idioom waarin naast rustige vertelsels ook ruimte is voor emotionele diepgang en weerbarstige outro’s. Alleen al op basis van de hommage aan Frank Vandenbroucke (het titelnummer) en intense topsongs als ‘Last Van U’, ‘Ier Bie Oes’ en ‘Benauwd’ een must have, deze ‘Ploegsteert’."
Bram Vermeersch, RifRaf #232, p.18 (februari 2012)

"De teksten staan vertaald in het boekje, maar genieten van de muziek is ook al mogelijk zonder alle woorden te begrijpen. Je hoort dat ze echt zijn, ontroerend en diep persoonlijk, die liedjes over zich ergens thuis voelen, de band onder broers, het ouderlijk huis verlaten, verdriet, ontgoochelen en met jezelf overhoop liggen. (...) Voorlopig durft niemand in Nederland de distributie van dit zeldzaam mooie album aan. Daar weet u wel raad mee, toch?"
Willem Jongeneelen, OOR nr. 8, september 2012, p. 93

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Zingen is niet de beste manier om gelukkig te zijn' (11.02.2012)
'Ik heb er serieus aan gedacht pastoor te worden' (09.02.2012)