Entropology

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):School is Cool
Label(s):eigen beheer
Label code:/
Distributeur:PIAS Belgium
Releasedatum:18.10.2011
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.The world is gonna end tonight
2.Car, backseat, parking lot
3.In want of something
4.O! Delusions
5.The road to Rome
6.Interlude
7.Dawn, and a newly hatched damselfly
8.On the beach of Hanalei
9.Algorithms
10.Trouble in the engine room
11.New kids in town
12.Interlude
13.The underside
14.Car, backseat, parking lot (Reprise)
15.Warpaint
16.(Entropology)

Perscommentaren

"Met een grote verbeelding, een hoofd dat staat naar euforie, en een sound die even schatplichtig is aan Arcade Fire als aan Kate Bush of de Pixies, maken deze debutanten grote indruk."
Gunter Van Assche, De Morgen, p.35 (24.09.2011)

"Entropology, hun debuutalbum, is een breekpunt, een blauwdruk van een generatie. De tekstschrijver raakt thema's aan die jonge zoekende mensen herkennen, de muziek vertolkt de twijfel en de hoop van een generatie, en op de concerten vinden gelijkgestemden elkaar." (****)
Peter Vantyghem, De Standaard, p.DS2-18 (22.10.2011)


"De eerste hitsingle 'New Kids In Town' [werd] verwezen naar de 11de plek op de cd. Tegen dat je die song tegenkomt, heb je al
heel wat fraais mogen aanhoren. ‘The World Is Gonna End Tonight’ zet de toon. Arcade Fire-achtige melodieën, voorzien van opzwepende percussie en strijkers die je aandacht gefocust houden. Het klinkt dus groots en overweldigend: ‘In Want Of Something’ en het heel jaren ’80 klinkende ‘Warpaint’ zijn hier andere mooie voorbeelden van. ‘Dawn And A Newly Hatched Damselfly’ bezit dan weer de snedigheid van een Pixies-song. Maar toch weet School Is Cool ook te bekoren met intiemere songs. ‘Algorithms’ klonken nog nooit zo mooi. Ook het akoestische pareltje ‘Car Backseat Parking Lot (reprise)’ en het helemaal aan het einde van de groef verscholen epische ‘Entropology’ mogen dan wel het tempo in een lagere versnelling schakelen, de impact van de songs blijft overweldigend. Staan er overbodige songs op de 16 tracks tellende plaat? Ik dacht het niet. Lijkt het alsnog op een greatest hits."
Oliver Willems, RifRaf #229, p.14 (oktober 2011)

"School is Cool wordt een begrip, want de songs van zanger/student filosofie Johannes Genard zijn origineel, pakkend, grappig, donker en fris tegelijk. Hij verwerkt even gemakkelijk flarden Händel of dweept, zoals The Beatles destijds, met oosterse partijen en India. Hij is ook de melodieuze kant van The Pixies en de speelse ritmiek van The Woodentops of The Dodo's niet vergeten in songs die alleen op het eerste gehoor soms alle kanten op stuiteren, maar uiteindelijk wel degelijk richting bezitten en hun doel bereiken. Bovendien draait zijn band zijn hand niet om voor een portie folk, swingende wave met synthesizers en rauwe indierock, en durft het door producer/arrangeur Reinhard Vanbergen (Das Pop) opgetrommelde strijkers in te zetten. Geloof het of niet, in Genard blijkt in de akoestische reprise van Car, Backseat, Parking Lot ook nog een jonge, maar minstens net zo donkere Leonard Cohen verscholen te zitten."
Willem Jongeneelen, OOR 01, februari 2012, p. 93

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Muziek kan godsdienst vervangen' (22.10.2011)
Spelen met de grenzen van de welvoeglijkheid (01.10.2011)
Londen heeft een wereldgroep gezien (24.09.2011)