Vlernika concert

Type:multimedia (audio/visueel)
Formaat:DVD
Componist(en):Dick van der Harst
Uitvoerder(s):Los Niños de la Guerra
Medewerkers:Maddi Oihenart (zang), Juan Mari Beltran (zang)
Label(s):Trefpuntfestival
Releasedatum:2009
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Europese folk

Info

Muzikant en Stadscomponist Dick van der Harst en cineast Fabio Wuytack, in samenwerking met scenarist Brecht Vanmeirhaeghe sloegen in 2007 de handen in elkaar om rond het thema een multimediaal kunstwerk te maken.
Fabio Wuytack is een jonge filmmaker die zijn talent al bewees met de korte documentaire Made in Italy, een prijsbeest op nationale en internationale festivals. Met nieuwe opnames en archiefmateriaal van de Filmoteca Vasca giet hij het verhaal van de vluchtelingen in een beeldverhaal dat emotie, geschiedenis en verbeelding doorkruist.
Dick van der Harst staat bekend om zijn vakmanschap, zin voor experiment en de multiculturele dimensie in zijn repertoire. Hij zet zijn muzikale fantasie aan het werk en put uit het traditionele Baskisch folkrepertoire om de thematiek van de film in een muziekstuk te gieten. Hij is ook huiscomponist van LOD.

De muziek werd live gebracht tijdens de vertoning van de film door een koor en een orkest onder leiding van Dick van der Harst. De Vlaamse muzikanten krijgen ondersteuning van twee Baskische txalaprtaspelers, een Baskische zangeres en een Baskische musicoloog.

Deze dvd bevat een opname van de voorstelling in de Gentse Vooruit op 18 april 2008 evenals een 'making of' van deze productie.