Guided dream

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Brussels Jazz Orchestra, Dave Liebman
Label(s):Prova Records
Label code:PR 1102-CD15
Releasedatum:04.2011
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):big band jazz
Taal:Instrumentaal

Info

Cd met opnames van twee concerten uit 2006 (Gent en Turnhout). Naar aanleiding van de release van dit album wordt een nieuwe concertreeks Brussels Jazz Orchestra / Dave Liebman uitgewerkt.

Track-info

1.Gazelle
2.M.D.
3.Off flow
4.Papoose
5.Off a bird
6.Picture of Dorian Grey / Guided dream
7.Move on some
8.In a sentimental mood

Perscommentaren

"'Gazelle' is een overrompelend stuk met bevlogen solo's van Frank Vaganée en Nathalie Loriers. 'M.D.' is beschouwender en laat de band langzaam naar een climax stijgen. 'Papoose' klinkt ingehouden. Liebman, die nog bij Miles Davis speelde, is een meesterlijke sopraansaxofonist. Hij bespeelt dat instrument vloeiend en kan zijn toon kneden zodat het lijkt of zijn saxofoon spreekt. Hij wisselt wervelende stukken af met meer ingetogen werk. Liebman zet de contouren uit, maar het BJO toont geregeld zijn tanden en zet een pittige wisselwerking op. Solo's volgen elkaar op en de muziek heeft veel schwung. 'Picture of Dorian Gray/Guided dream' springt eruit: zonder opbod van secties of massieve geluidsgolven, is het meer een spel met sound en textuur." (***)
Karel Van Keymeulen, De Standaard, p.63 (14.05.2011)

"De plaat gaat explosief van start en neemt onderweg slechts nu en dan wat gas terug. Virtuoze solo's, snelle stokwisselingen, scherpe kleurcontrasten op een vierkante centimeter, het is een lust voor wie kickt op vertoon en spektakel. Maar hoe snel en virtuoos ook, het is de opmerkelijke beheersing die van Guided Dream een succes maakt. Voor een keer komt die beheersing het best tot haar recht in het vinnigere werk."
Didier Wijnants, De Morgen, p.33 (23.06.2011)

"De Brusselse bigband is van internationale klasse, en dat blijkt ook uit deze liveopnames van twee concerten in Gent en Turnhout met vooral composities van Liebman zelf. De Amerikaan excelleert zoals verwacht op sopraansax, maar de solo's van Bart Defoort of Frank Vaganée zijn eigenlijk minstens even boeiend. Dit is zeker niet de meest verrassende BJO-cd, maar het is wel als vanouds jazz van topkwaliteit."
(pdb), Het Nieuwsblad, p. 19 (16.04.2011)

"La musique est luxuriante, très colorée, toute la palette des climats possibles étant représentée, bref, un régal d'écriture et d'interprétation. En plus de se délecter des interventions du Maestro au soprano, l'auditeur sera inmanquablement sidéré du niveau de jeu général, avec une mention spéciale au saxophoniste alto et directeur de la formation Frank Vaganée, aux ténors Bart Defoort et Kurt Van Herck et au brillant Holger Nell à la batterie."
Pascal Ségala, Jazzman 627, juli 2011, p. 62-63

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Dave Liebman / Brussels Jazz Orchestra (07.2011)