Michel van der Aa

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Nederlands Radio Chamber Ochestra, Claron McFadden
Dirigent(en):Peter Eötvös, Etienne Siebens
Label(s):Disquiet
Label code:DAQM 02
Releasedatum:12.2010
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:002267
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags

Track-info

Here [enclosed] (2003), voor kamerorkest en geluidsband
Here [in circles] (2002), voor sopraan en geluidsband
Here [to be found] (2001), voor sopraan, kamerorkest en geluidsband

Perscommentaren

In de jongere lichting Nederlandse componisten is Michel van der Aa (1970) een van de opvallendste. Dat heeft zeker te maken met zijn veelzijdigheid. Van der Aa is al even bedreven met film en video als met muziek; hij maakt opmerkelijke muziektheater- en multimediawerken zoals One en After life.
Met Disquiet Media heeft hij sinds kort zijn eigen platenlabel. Het pronkstuk van de eerste oogst is een uitstekende opname van zijn Here trilogy. De drie werken Here [enclosed], Here [to be found] en Here [in circles] missen op cd de visuele en theatrale elementen die er in de concertzaal zo'n bijzondere dimensie aan geven, maar ook puur auditief komt dit drieluik ijzersterk over. Van der Aa speelt allerlei contrasten meesterlijk uit: tussen de sopraan en het ensemble, tussen live gespeelde en opgenomen klanken en bovenal tussen de voorwaartse stuwkracht van de muziek en de mechanisch herhaalde flarden waarin die telkens weer vastloopt.
(Maarten Beirens, De Standaard Vlaams-Brabant/Brussel, Nationaal 11.12.2010, p. 64)

****
De Here trilogie die een fantastische uitvoering krijgt op de tweede cd biedt niet alleen een mooie inleiding op de klankwereld van Van der Aa, het is ook een samenvatting van de thematiek die de componist de laatste jaren bezig houdt. En nu maar hopen dat deze twee mooie cd's Van der Aa ook werkelijk bij een breder publiek brengen.
(Paul Janssen, Luister nr. 671 december/januari 2010)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Van Der AA - Here Trilogy (12.2010)