W.A.Mozart - J.Brahms

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Johannes Brahms, Wolfgang Amadeus Mozart
Uitvoerder(s):Roeland Hendrikx, Panocha Quartet
Label(s):Phaedra
Label code:DDD 292024
Releasedatum:10.2010
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:002238
Genre(s):romantiek, classicisme

Track-info

Mozart Wolfgang Amadeus:
Kwintet voor klarinet en strijkkwartet

Brahms Johannes:
Kwintet voor klarinet en strijkkwartet

Perscommentaren

"Een heerlijke versie van twee klarinetkwintetten, meer bepaald van Mozart (KV 581) en Brahms (op. 115). Gevoelig maar evenwichtig, met die typisch ronde maar toch heldere toon die je ook bij een van Hendrikx' leermeesters, Walter Boeykens, hoort. Opgenomen op Phaedra classics, een piepklein Vlaams label dat een uitgebreide catalogus aan muziek van Vlaamse/Belgische componisten aanbiedt, maar ook opmerkelijk goede opnamen maakt met binnenlandse musici."
(Peter Vandeweerdt, Knack, p.94 (15.12.2010)

Terwijl ik deze laatste kroniek van het jaar schrijf, speelt op de achtergrond de cd van klarinettist Roeland Hendrikx met het Panocha String Quartet. Een heerlijke versie van twee klarinetkwintetten, meer bepaald van Mozart (KV 581) en Brahms (op. 115). Gevoelig maar evenwichtig, met die typisch ronde maar toch heldere toon die je ook bij een van Hendrikx' leermeesters, Walter Boeykens, hoort. Opgenomen op Phaedra classics, een piepklein Vlaams label dat een uitgebreide catalogus aan muziek van Vlaamse/Belgische componisten aanbiedt, maar ook opmerkelijk goede opnamen maakt met binnenlandse musici. Eigenlijk hoeft daar niet veel meer over gezegd, behalve dit: vraag uw platenboer de volgende keer gewoon of u er even naar mag luisteren. Ik ben vrij overtuigd van het effect. Zelfs de (sporadische) onzuiverheden van de strijkers passen in het plaatje.
Er bestaan nogal wat opnamen van die kwintetten. Speelt in mijn aanbeveling enig chauvinisme mee? Dat speelt altijd een rol in muziekrecensies: u moet maar eens zien hoe in het Franse magazine Classica de Franse artiesten en componisten de wereld lijken te beheersen, terwijl dat in BBC Music natuurlijk de Engelsen zijn. Hetzelfde geldt trouwens voor pop en rock: Het Amerikaanse Rolling Stone en het Engelse Q Magazine quoteren een bepaalde cd zelden op dezelfde manier, meer nog: ze bespreken zelden dezelfde bands. Maar chauvinisme hoeft niet gelijk te staan met plat nationalisme, het is ook een geloof in een eigen cultuur, een eigen verfijning en eigen historische ontwikkeling. Daar is niets mis mee, zolang je je geest openhoudt.
(Peter Vandeweerdt, Knack 15/12/2010, p. 455)


Er is hoegenaamd geen gebrek aan goede opnames van de twee meest geliefde klarinetkwintetten uit demuziekgeschiedenis. Toch besloot ook de klarinettist Roeland Hendrikx om zijn visie op de twee meesterwerken van Mozart en Brahms aan te bieden. Hij krijgt daarbij de excellente medewerking van het Tsjechische Panocha String Quartet.

Verwacht geen spectaculair vernieuwende opname, of geen historische instrumenten: dat is aan dezemusici niet besteed. In het kwintet van Brahms, een van zijn late werken, treffen ze probleemloos de juiste gemoedsgesteldheid met warme, dromerige tinten, zonder flauw te worden. Vooral het samenspel is meesterlijk.

Ook in Mozarts klarinetkwintet slaan deze musici nagels met koppen. Hun aanpak is misschien net iets te traditioneel voor zij die graag een frisse Mozart horen, maar Mozart laat zich in dit werk van zijn meest lyrische kant kennen en een vroeg vleugje romantiek kan nauwelijks een bezwaar vormen. Kamermuziek op haar best.
(Diederik Verstraete, de Standaard, 01.2011)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Dit is Belgisch (15.12.2010)